Сдружение Лидери за европейско образование (ЛЕО) остро критикува ръководството на

...
Сдружение Лидери за европейско образование (ЛЕО) остро критикува ръководството на
Коментари Харесай

Студенти на УНСС разкритикуваха ВУЗ-а за дискусията с Николай Бареков

Сдружение Лидери за европейско обучение (ЛЕО) остро подлага на критика управлението на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) във връзка провелата се на 1-ви декември обществена полемика с евродепутата Николай Бареков на тематика " Фалшивите вести - Бунтът на масите против елита в XXI век " на територията на ВУЗ-а ". Това пишат в позиция от Сдружението, изпратена до публицистичната поща на .
От ЛЕО подлагат на критика управлението на УНСС за отдаването на зала чартърен на организация, гонеща политически ползи (парламентарната група Европейски консерватори и реформисти), както и Студентски сенат при УНСС за спорната декларация по случая.
" В член 22 т.3 от Закона за висшето обучение категорично е записано, че автономията на висшето учебно заведение не може да се нарушава посредством основаване и активност на политически и религиозни организации. Позовавайки се на този член, съдружие ЛЕО повдига въпроса кой носи отговорност и какво би трябвало да бъде наказването при положение на определяне на сходно нарушаване?
Също по този начин считаме, че персони като Николай Бареков не са подобаващ образец за хилядите студенти, последващи в считания за най-престижен стопански университет в страната , още по-малко да изнасят обществени лекции, осъждайки огромния брой подправени вести в последните няколко години ", пишат от ЛЕО.
От Сдружението напомнят, че Николай Бареков е осъждан неколкократно, включително и за клюка. " На фона на визитите на Бил Люис, Стефано Балди, Мотошиге Ито и Марио Монти през последните няколко седмици, имаме вяра, че университетът би трябвало да залага на потвърдени и съумели персони с положителен обществен имидж, отговарящ на равнището на студентите в него ".
Следващото изключително притеснително съгласно съдружие ЛЕО, е реакцията на УНСС при създалата се обстановка. " В медиите, включително и обществените мрежи, се изписаха хиляди отрицателни мнения по отношение на обществената лекция, проведена от Николай Бареков. Позицията на Студентският сенат с ръководител Даниел Парушев включва обществена офанзива към член на Студентски съвет, безпочвени обвинявания и хипотези, както и фундаментални несъгласия . Според нас, сходна декларация не дава отговор на равнището на университета, както и на студентите последващи в него. Поради тази причина считаме, че управлението на УНСС посредством Студентски сенат е влошило имиджа на университета, както и на всички негови преподаватели, чиновници и студенти, съдействайки за организирането на въпросната обществена лекция и оповестена декларация ", споделят от Сдружение ЛЕО.
По мотив оповестеното събитие във Фейсбук – “Тих митинг - вън Бареков и Държавна сигурност от УНСС “, планувано за 13-ти декември в университета, съдружие ЛЕО декларира, че нито организацията, нито който и да е било от членовете ѝ стои зад основаването на обявата. Сдружението поучава създателите на декларацията да бъдат по-обрани в квалификациите и обвиняванията, защото те са безпочвени и лишени от доводи .
Във връзка с едно от тях – че един от създателите на Лидери за европейско обучение Кезим Медев е „ извънредно деен в медиите и обществените мрежи в гонене на своите политически упоритости и ползи “, заявяваме, че нито един член на ЛЕО не е обвързван с действия на политически организации или придвижвания. Сдружението напомня, че точно ръководителят на Студентския сенат при УНСС все още е деен ръководител на младежката организация на „ Движение Гергьовден “, както и някогашен претендент за кмет на кв Студентски град по време на кметските избори през 2015 година, повдигнат от Политическа партия „ Народен съюз “.
" Нашата организация се стреми да изследва проблемите на висшето обучение, да предлага стойностни решения, както и да развива гражданското общество в страната. Сдружението ни поставя големи старания да резервира политическа хигиена и недопускане въздействие от политически организации измежду членовете в ЛЕО.
Сдружението се съгласява със Студентски сенат при УНСС и припознава протестирането като най-крайна форма на изложение на студентското самоуправление. Сдружението смята това за сигнал за управлението на УНСС и моли то да поеме виновността за рецесията, както и да обмисли структурни промени предвид на зачестилите отрицателни произшествия в университета през последните години.
Тъй като съдружие " Лидери за европейско обучение " има за цел да предизвиква дейните цивилен позиции, борещи се за напредък, ще призовем посредством публично писмо Контролния съвет към Университета за национално и международно стопанство да даде мнение по 13 въпроса, подбудени от случая.
На съображение чл.2 по отношение на чл.11 ал.1 т.5 от Правилник за активността на Контролния съвет на Университета за национално и международно стопанство
Във връзка със Декларация, призната на изключително съвещание на Студентския сенат на 02.12.2017г., по отношение на зачестилите спекулации в медиите и обществените мрежи.
В качеството си на студенти желаем да дадете мнение и да отговорите на следните въпроси:
1. По какъв метод е финансирана обществената лекция на господин Бареков, провела се на 01.12.2017г., “заплатена от партията на Европейските консерватори и реформисти”, поради обстоятелството, че сходна „ партия “ не съществува?
2. Каква е сумата, която е заплатена за образуване на въпросната обществена лекция?
3. Вярно ли е, че Студентски съвет при УНСС по формалните си канали е разпространявал информацията, че господин Първан Симеонов ще вземе присъединяване в обществената лекция с оглед, че самият той отхвърля да е получавал каквато и да е покана?
4. Вярно ли е, че има формален ред, по който политически фигури могат да провеждат платени събития? Достъпен ли е той на формалната страница на Университета за национално и международно стопанство към сегашния миг?
5. В какъв брой часа, къде, при какъв дневен ред и кои са участниците, които са приели въпросната декларация, поради неналичието на щемпел и автограф?
6. Считате ли, че са спазени общоприетите правила за издание на публични документи?
7. Информирани ли са по надлежния ред органите за ръководство на УНСС и членовете на Студентския съвет за признатото мнение? Изразили ли са първите единодушие за сходно мнение и обвързани ли са с него?
8. Вярно ли е, че против студента Кезим Медев е подаден сигнал в 7-мо РПУ гр. София от представител на Студентския сенат? На какво съображение е той и от кого е подаден?
9. С какви доказателства разполага Студентския сенат за образуване на митинг на 13.12.2017 година от Кезим Медев?
10. Могат ли дейностите на господин Даниел Парушев да бъдат квалифицирани като „ уронване на престижа и положителното име на УНСС “ и „ непочтено държание “ с оглед заканите за кавга с юристи?
11. Считате ли за „ непочтено държание, уронващо престижа и положителното име на УНСС “ мненията на Христина Димитрова и Богомил Тодоров (членове на Студентски съвет), с които Кезим Медев е избран като „ глупак “ „ злощастник “ „ тройкаджията на университета “?
12. С какви доказателства разполага лицето Богомил Тодоров за изказванията си, че Кезим Медев „ прави екскурзии с парите на някакви политици “ и „ граби парите на народа и ги употребява за лични потребности “?
13. Какво е мнението ви за всички дейности, изявления и мнения на Студентския съвет и Студентския сенат във връзка случая, най-много с оглед оценката им от обществото в стотици мнения и медийни изявления определящи УНСС „ на дъното “?
С оглед правилата на правда, почтеност, обективност и бистрота, показваме желанието си съвещанието на Контролния съвет да бъде намерено. Считаме, че наличието на лицата по чл.18 ал.4 т.1 и т.5 от Правилника за активността на Контролния съвет е неотложно поради отрицателното мнение на обществеността във връзка дейности на представителите на Студентския сенат ", приключват мнението си представителите на Сдружение ЛЕО.
напомня, че Сдружение " Лидери за европейско обучение " (ЛЕО) е основано за да изследва и предлага решения на проблемите във висшето обучение в България. Основано от тримата студенти - Мартин Пенчев, Кезим Медев и Марин Дандаров - ЛЕО работи по съответни решения за най-сериозните спънки пред развиването на образованието.
Именно един от съоснователите на Сдружението, Кезим Медев, бе осъден с последно предизвестие за изключване от управлението на УНСС за това, че сподели обществено скандална процедура за взимане на изпити в университета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР