Сдружение БОЕЦ и сайтът за разследващата журналистика Биволъ“ внесоха в

...
Сдружение БОЕЦ и сайтът за разследващата журналистика Биволъ“ внесоха в
Коментари Харесай

БОЕЦ и Биволъ с нов сигнал срещу Пеевски!

Сдружение БОЕЦ и уеб сайтът за проверяващата публицистика „ Биволъ “ внесоха в Национална агенция за приходите десетки документи и информация, разкриващи офшорната империя на Пеевски, обвързваните с него подставени лица и притежавани парцели и фирмени дялове, посредством които компании и хора се упражнява надзор върху активи за над 1.5 милиарда лв..

През януари БОЕЦ разкрихме, че в края на 2021 г.  в Национална агенция за приходите е осъществена следващата проверка на Пеевски и депутатът от Движение за права и свободи още веднъж се оказа чист като сълза. И то след наложениете му наказания по закона „ Магнитски “ и след разкритията на BIRD.BG от следствието „ Пандора “. Обявихме, че не може да приемем това и, след извършена среща на представители на БОЕЦ с министър Асен Василев, на която предоставихме данни от следствието на BIRD.BG, бяха формирани нови проверки. Именно по отношение на тези проверки през днешния ден БОЕЦ и „ Биволъ “ внесохме в Национална агенция за приходите в допълнение още десетки документи и сведения за финасовите схеми и активи на Пеевски. Най-важно е да се наблюдава пътят на парите и произхода на средствата.

Прилагаме импортираната през днешния ден до Национална агенция за приходите информация от БОЕЦ и „ Биволъ “:

ДО: Национална агенция за приходите – РУМЕН СПЕЦОВ – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ДО: МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ – АСЕН ВАСИЛЕВ – МИНИСТЪР

С И Г Н А Л

От: Сдружение Гражданско придвижване „ БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ “,

ЕИК 176949776, Адрес: гр. Видин, к-с „ Панония “ блок 4 вход „ З “ ап. 157,

Представлявано от Георги Борисов Георгиев,  ръководител на УС e-mail: 

„ Биволъ “ – уебсайт за проверяваща публицистика ЕИК 2008####.  e-mail:

ОТНОСНО

Във връзка с формираната нова проверка на депутата Делян Пеевски след извършена среща сред представители на Сдружение БОЕЦ и министър Асен Василев, представяме на вашето внимание следната спомагателна информация:

Към приложената информация означаваме, че Делян Пеевски осветли своята благосъстоятелност в „ Булгартабак “, а българският министър председател Кирил Петков разкри данни за заеми на стойност стотици милиони от ББР към компании свързани с Пеевски.

Заличена и забравена на уеб страницата на дубайска компания презентация разкрива действителните мащаби на скритата империя “Пеевски ”. Дали това не са в действителност източените и скрито изнесени от България капитали на младия олигарх за “черни дни ”!? Според документа компанията TGI Middle East FZE контролира активи за над 700 милиона $. Те се разпределят сред няколко компании свързвани директно или индиректно с някогашния началник на ДАНС и народен представител Делян Пеевски: “Булгартабак ”, “Юрий Гагарин ”, “Експрес Лоджистик енд Дистрибюшън ” (ЕЛД), “Табак Маркет ” (Лафка), “Лакрима ” (млечни продукти), “Дореко Комерс ” (материали за печатната индустрия) и IT-фирмата “БГ Бизнес Солюшънс ”. Общо те, дружно с активите си се правят оценка от притежателя им на 450 милиона $. Към тази сума той прибавя и недвижими парцели за 300 милиона $, които “диверсифицират вложенията и рисковете пред развиването ”.

Биволъ провери съответно и деликатно всички обществени данни за фирмите изброени в скритата презентация и съумя да удостовери съществуването на официална връзка сред тях. Мрежата е надълбоко прикрита, само че ние успяхме да разкрием неопровержимите връзки в нея, които издават общия й произход и ръководство.

Факт е, че уеб страниците на всички компании от портфолиото (с изключение на “Юрий Гагарин ” АД), се обслужват от едно място и имат общ сървър за имена за техните интернет домейни. Той е ns.infosecbg.com, който принадлежи на “БГ Бизнес Солюшънс ”. Това важи и за домейна на компанията майка – tgimiddleeast.com. Домейнът на БГБС от своя страна е благосъстоятелност на “Булгартабак-Холдинг ”.

Домейните на фирмите от групата TGI Middle East са регистрирани и се ръководят от едно място, и от едни и същи механически лица, откри инспекция в архивите на системата whois.

Едни и същи механически лица с имейл адреси на “Булгартабак ” са посочени като репортери за домейните. Практическата страна на тази централизация е, че с едно натискане на клавиатурата може да изчезне от Интернет бизнес за 1,5 милиарда лв. – да спрат уеб сайтове, мейл сървъри и цялата онлайн активност на групировката.

Налице са и други документални доказателства за съгласуваност сред фирмите. В Търговския указател се откриват документи, че TGI Middle East FZE е притежател на сингапурска компания, която   “БГ Бизнес Солюшънс ”, от Doreco Limited, притежателя на “Дореко Комерс ”.

TGI е притежател на сингапурската компания BG BUSINESS SOLUTIONS PTE. LTD., която е притежател на българската БГ Бизнес Солюшънс.

TGI Middle East FZE е също по този начин предпоследното звено във веригата, водещо до мажоритарния притежател на “Булгартабак-Холдинг ”. Това е заявено публично пред Комисията за защита на конкуренцията. “Булгартабак-Холдинг ” от своя страна има дял в “Табак Маркет ”, а ЕЛД принадлежи на дъщерната му компания “Благоевград-БT ”.

Както сподели следствие на Биволъ дистрибуторът на продукцията на “Лакрима ” в Дубай също е обвързван с TGI Middle East посредством своя управител Рахул Датрая Нимкар, който се вписа и като представляващ на “Булгартабак ”. /виж /

“Лице ” за милиард и половина

Кой е притежателят на TGI Middle East FZE и на активите за близо 1,5 милиарда лв.? Юридическите лица, които управляват мажоритарния дял на тютюневия холдинг “Булгартабак ”, са оповестени в следния порядък пред Комисия за защита на конкуренцията:

BT Invest Gmbh (Австрия) -> Livero + Woodford (Лихтенщайн) -> TGI Middle East FZE (ОАЕ) -> Prest Trade.

Не е ясно къде е записана последната компания по веригата. Oт Комисия за защита на конкуренцията публично настояват, че Prest Trade на собствен ред принадлежи на физическо лице. Въпросното лице обаче нямало комерсиална активност и заради това неговата идентичност не предстои на откриване, твърди Комисията в свое решение от 26 юни 2014 година

Карикатура на Христо от брой 4 на Прас-Прес. Публикува се със единодушието на създателя.

Две години по-късно, през май 2016 година след питане на Биволъ по ЗДОИ, Комисия за защита на конкуренцията още веднъж отхвърли да разкрие кое е това лице, базирайки се на комерсиална загадка, само че удостовери, че нова офшорка на име Stiga Anstalt е заместила Livero Establishment като притежател на австрийската BT Invest Gmbh, която пък е формалният притежател на 78% от акциите на “Булгартабак-Холдинг ”. Kрайният притежател на Stiga Anstalt през TGI и Prest Trade оставало същото физическо лице, заради което не се налагало ново произвеждане за централизация.

Така без да прави комерсиална активност загадъчното физическо лице е постигнало забележителни стопански резултати – излиза наяве от презентацията на притежаваната от него компания.

Скритият и явният Пеевски

В презентацията на TGI не е посочен бизнесът с “Техномаркет ”, който Делян Пеевски придоби посредством компанията си НСН Инвестмънт, а в края на предходната година продаде на TGI Middle East FZE.

От началото на 2017 година “Техномаркет България ” е благосъстоятелност на TGI Middle East. Едва ли е инцидентно, че бащата на адв. Гено Руменов Андреев, който се е подписал като председател на Общото заседание, беше магистратът предложил Пеевски за поста следовател. 

Вероятната причина за този пропуск е, че презентацията е направена преди договорката. Според метаданните във файла той е променян последно през август 2016 година По наша оперативна информация тайната презентация е била направена за подписване на огромна имотна договорка в региона на Далечния Изток, която не се е състояла, след което документът бива отстранен от интернет.

Тази сделка сред компания притежавана от Пеевски и TGI е пресечната точка сред скритата и явната благосъстоятелност на “успешния млад мъж ”.

До месец май 2015 година Пеевски не заявяваше публично никакви активи (с изключение на прословутия си стар “Опел ”), въпреки че обществено загатваше за “бизнеса на моето семейство ”, имайки поради имотната си майка Ирена Кръстева (виж в края на публикацията хронологията на декларациите му).

Първата заявена облага на Пеевски беше огромна: 50% от “Балканска Медийна Компания ” АД, 50% от “Био Уотър Инвестмънт ” ООД, 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC и 90% от “НСН Инвестмънт ” ООД. Последваха многобройни прехвърляния на компании през 2016 година, до момента в който се стигна до настоящето положение на нещата, което от няколко месеца наподобява нормализирано.

Пътьом Пеевски се раздели с всички свои офшорни компании като се изключи дубайската Intrust Ltd и незнайно къде регистрираната Proof Method Marketing. Той продаде на “НСН Инвестмънт ” всички медии и дистрибуторски компании, които му “подари ” майка му, Ирена Кръстева. Накрая трансферира и самата “НСН Инвестмънт ” на Intrust Ltd. Така цялата му очевидна благосъстоятелност се концентрира в една и съща дубайска компания.

Скандалната договорка за Дипломатическия клуб в Бояна, който беше продаден на алегорична цена на трима незнайни младежи от Стара Загора, в последна сметка приключи с прекачване на собствеността на “Дореко комерс ”. Макар офшорката да е скрита зад други 2 офшорки, връзките й с бизнеса на Пеевски са очевидни. “Дореко ” закупи преди няколко години и собствеността върху “ИПК Родина ”, която е директно обвързвана с медийната империя на Пеевски. Фирмата майка на “Дореко комерс ” –  Doreco Limited е притежател и на рекламната организация на “Булгартабак ” “Сода комюникейшънс ”. Последното недвусмислено също издава директната обязаност и общ център на благосъстоятелност сред TGI Middle East FZE и “Булгартабак ”, като завесата става напълно транспарантна и зад нея проличава еднакъв добре прочут корпулентен контур.

Откъде пари?

Така или другояче остава открит въпросът за транспарантния и легален генезис, придобиване и изнасяне на над 1.5 милиарда лева активи на български субекти зад граница. Както и за централната фигура, която има въпросните субекти и активи.

В своите следствия досега Биволъ разпознава три източника на пари за придобивките на корпулентното семейство: кредити от КТБ, контрабанда на цигари и комисионни от публични поръчки.

Първоначалният капитал е от кредити от КТБ в интервала, когато Цветан Василев и Делян Пеевски са неофициални бизнес сътрудници, според  на самия Василев. Кредитите по този начин и не се върнаха в КТБ след банкрута на банката. Проучване на Биволъ по данни от Кредитния указател сподели, че е налице  от КТБ в ПИБ. Сега обвързваните с Пеевски фирми дължат стотици милиони на Първа капиталова банка и не престават да реализират с нейна помощ бизнес проектите си. Подробни следствия на Биволъ от началото на 2014 година за покупката на медиите от пресгрупата “Монитор ” доказа и конкретния механизъм на началото на обсебването на медии “на колограм ” от Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Така стартира основаването на тоталната медийна империя на младия олигарх и превръщането й в система за агитация и обществени изтезания в стил  “дадзибао ” на всички неуместни на незаконното статукво субекти. В резултат България се срина на последното място в Европа по независимост на словото и се подреди по този индикатор на народна власт сред Гвинея и Замбия. Пеевски се трансформира в наставник на българския щемпел стана монополист на вестникарското разпространяване с пари получени от тогавашната “банка на властта ”, захранвана от три държавни управления с пари на данъкоплатците посредством влоговете на държавните предприятия.

След провокирания съзнателно банкрут на КТБ с натиска на политическото и правосъдно лоби към Пеевски, някогашните активи на банката се разграбват посредством назначените синдици //, ЧСИ-та и безразлични държавни институции в активи главно на свързани с корпулентния олигарх компании и субекти.

Така в действителност капиталите на КТБ бяха използвани 2 пъти за основаването и разширението на икономическата империя към несменяемия народен представител от Движение за права и свободи и превръщането й в действителност в злокобен подмолен център на държавната власт, налагайки наказателен режим върху всички несъгласни да му се подчинят субекти. Самият Василев преди няколко месеца призна в серия от изявленията разкритите от Биволъ обстоятелства преди години.

Вторият източник е развихрилата се мащабна контрабанда на цигари от “Булгартабак ” към Близкия изток. Тя съществува още до момента в който Булгартабак е благосъстоятелност на страната, само че при Пеевски придобива такива размери, че турските и други служби я разпознават като опасност. Подробности за основните настоящи лица в тази противозаконна активност можете да видите в серията следствия на Биволъ “Мафията Булгартабак ” (виж ).

Третият източник са големите публични поръчки за инфраструктурни обекти, в които компании следени от Пеевски, главно “Водстрой 98 ” се явяваха като участници в консорциуми в качеството на комисионери. Биволъ направи  на базата на отворени данни от Агенцията за публични поръчки и откри, че компаниите свързвани с корпулентния народен представител са взели участие в  за над 1 милиарда лева При комисионна от към 30-40% това способства за забогатяване на групировката с близо 400 млн. лева, а данъкоплатците получават некачествено и рисково за здравето им строителство. Показателно е, че след публикуването на тези данни от Биволъ и изпращането им до ОЛАФ, Бойко Борисов внезапно спря голямата социална поръчка за автомагистрала “Хемус ”, базирайки се на някакво имагинерно лично изследване: “попроверил съм кой кой е ”. Всъщност, по информация на Биволъ, му е било декларирано категорично от Брюксел, че следващата почерпка за Пеевски няма да мине току по този начин.

#КОЙ стои зад TGI?

Да се върнем обаче на насъбраното, афиширано в презентацията на TGI. Показателен е фактът, че нито една политическа мощ не взе драговолно задачата да разкрие кое е въпросното физическо лице зад TGI Middle East, даже и откакто беше заменен правилният на Пеевски началник на Комисия за защита на конкуренцията Петко Николов. Този признак води до неопровержимия извод, че всички парламентарно показани политически партии са в действителност част от Модела #КОЙ и обслужват еднакъв мафиотски модел на корупционно ръководство, зад фасадните си идеологически разлики и фиктивно разположение в политическата координатна система.

В поредицата от следствия “Мафията Булгартабак ” Биволъ разгласява документ за договорка сред TGI Middle East и следената тогава от банкера Цветан Василев компания EFV. EFV цедира на TGI собствеността си в Булгартабак против 45 414 388 евро.

Произходът на тази сума е неуточнен. Възможно е парите да идват от престъпната контрабанда на цигари на Булгартабак в Близкия изток. Но документът за договорката от страна на TGI е подписан от тогавашния шеф на Булгартабак и на BT Invest Венцислав Чолаков. Какво се крие зад тази връзка на Чолаков с TGI Middle East е значим въпрос. Явява ли се той в действителност притежател, или е прокурист на друго лице?

Дотук е ясно къде и по какъв начин е съсредоточена собствеността на депутата, който съгласно думите на Бойко Борисов си “отива в Дубай ”, само че в действителност се кандидатира и завоюва още един депутатски мандат. Ясно е също кои са подставените лица в структурата. Остават обаче доста въпроси: Как някакво лице без комерсиална активност е придобило тези активи на стойност близо 2% от българския брутен народен артикул?  Какъв е произходът на неговите пари? Платени ли са налози върху тях? Свързани ли са тези пари с престъпна активност от контрабанда на цигари?

Коментар от редакцията:

На всички изредени по-горе въпроси следва да отговори прокуратурата, която този път ще бъде сезирана от Биволъ съответно за ролята на Венцислав Чолаков и за въпросното анонимно “лице ”, известно на Комисия за защита на конкуренцията, което се явява притежател на TGI. А също и за подмолното въздействие и собствености на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. И ще се обърнем освен към българската прокуратура, на която съгласно досегашната й процедура нямаме съвсем никакъв заем на доверие, а по-скоро я считаме за съизвършител. Неизбежното осветляване и изцяло разплитане на тези действия може да докара до разкриването на най-тежките стопански закононарушения против националния и публичен интерес в новата история на България.

На базата на изнесеното дотук считаме, че има учредения за нова инспекция. Предишната инспекция на прокуратурата завърши през март 2015 година, преди да се развихри публично бизнес гения на детето-чудо. Оттогава се натрупаха нови условия, свидетелства и документи, част от които е и актуалното следствие. Както се вижда от портфолиото на TGI, България е отесняла на #КОЙ и той към този момент гледа към световните пазари. Но източникът на силата му остава фунията, засмукваща запаси от българския поданик и от вложителите в банките, които го кредитират. Завладените с пари на КТБ Пеевски медии са поръчител, че това статукво ще се прехвърля като завещание от всяка власт. Те ясно прокарват с калната си политика демаркационна линия сред истината и лъжата. Първичната им агитация остава като прецизен документ във времето за принадлежността на лица и структури към една незаконна империя.

Самият Цветан Василев бе заставен да избяга зад граница, с цел да избави живота си, като сега неговите неопровержими обществени свидетелства за мафиотската централа на властта се маргинализират от българската прокуратура. Точно противоположното – тази институция призована да пази изконно публичния и държавен интерес, на практика обслужва незаконното отнемане на национални запаси и съсредоточаването им в ръцете на властта на Задкулисието, чието лице е към този момент добре разпознаваемо на света.

Кой стои зад самия Пеевски ли? Анализът, който  преди няколко години е годен и през днешния ден. Може би би трябвало единствено да се добави и актуализира с новите условия от последните години, само че те единствено потвърждават нашата справедливост. Вижте  #КОЙ трансформира България във феодална частна благосъстоятелност, стопанисвана кърджалийски от шепа маниакални марионетки на бившия комунистически режим. И в случай че се разпознаете, не се сърдете на хората, които ви протягат огледалото. Както е споделил Джордж Оруел: “Народ, който избира нарушители не е жертва, а съизвършител ”.

Приложение: История на декларациите на Делян Пеевски

30.10.2014 Няма нищо за обявление

28.05.2015

Придобива 50% от Балканска Медийна Компания АД, 50% от Био Уотър Инвестмънт ООД, 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC, 90% от НСН Инвестмънт ООД.

30.11.2015

Придобива 100% от Intrust Ltd., 100% от Redwood Capital Ltd., 100% от Uno de Senso Group Ltd.

04.01.2016

Придобива 100% от Richi International Ltd.

28.04.2016

Продава 100% от Richi International Ltd., 100% от Redwood Capital Ltd., 100% от Uno de Senso Group Ltd.

12.05.2016

Придобива 50% от Био Уотър ООД, 50% от Био Уотър Инвестмънт ООД и 10% от НСН Инвестмънт ООД,

15.05.2016

Придобива 50% от Балканска Медийна Компания АД

27.05.2016

Продава 100% от Био Уотър ООД, 100% от Био Уотър Инвестмънт ООД и 100% от НСН Инвестмънт ООД,

14.06.2016

Придобива 100% от Proof Method Marketing

22.12.2016

Продава 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC

Прилагаме линк към обява на Биволъ:

Адвокатската кантора  “Авиора Консулт ”, която главно обслужва бизнеса на Делян Пеевски и от негово име е наела скъпи лобисти за отбраната му по Закона Магнитски  в САЩ е получила над 19 милиона лв. от самия Пеевски, притежавана от него компания и от “Булгартабак ”. Адвокатите Сашо Ангелов и Гено Андреев са изтеглили огромната част от тях в персонално качество. Пет милиона получени от “Булгартабак ” не са оповестени в годишните отчети на компанията. Тези пари най-вероятно идват от заем провиснал от Българска банка за развиване. Пеевски е дал 1,7 милиона лв. в персонално качество, но не е регистриран по ЗДДС. Това демонстрират дневниците на компанията, с които Биволъ се срещна и които са налични в Национална агенция за приходите. Данните които успяхме да придобием и проверяваме не са напълно цялостни, само че са много подробни и осветяват методите, посредством които Делян Пеевски упражнява въздействие върху разнообразни сфери, биснес и структури, посредством лоялни свързани с него юристи и физически лица. Засега приходното ведомство пренебрегва тези данни, а държавното управление не дава индикации, че ще се заеме с изясняването на собствеността на “Булгартабак ”.

Приходите
05.01.2017BG831636680Булгартабак Холдинг АДУслуги240,00010.02.2017BG831636680Булгартабак Холдинг АДУслуги200,00028.03.2017BG831636680Булгартабак Холдинг АДУслуги340,00014.03.2017BG831636680Булгартабак Холдинг АДУслуги200,00010.04.2017BG831636680Булгартабак Холдинг АДУслуги300,00012.05.2017BG811154751Благоевргад-БТ АДУслуги9,725,47505.01.2017BG831636680Булгартабак Холдинг АДКорекция-40,00030.08.2017BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги150,00015.08.2017BG831636680Булгартабак Холдинг АДУслуги120,00017.11.2017BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги90,00021.05.2018BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги170,00026.07.2018BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги257,00007.08.2018550722XXXXИрена Ангелова КръстеваУслуги7,00014.12.2018BG20253XXXXДи Ар Си Инвест ЕООДУслуги1,800,00014.12.2018BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги55,00016.01.2019BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги335,00019.06.2019BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги130,00025.06.2019BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги160,00023.06.2019BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги55,00018.06.2019BG811154751Благоевргад-БТ АДУслуги5,000,00019.12.2019BG800727XXXXДелян Славчев ПеевскиУслуги340,000Общо19,634,475Пеевски1,749,000Булгартабак Холдинг АД1,360,000Благоевград-БТ АД14,725,475Ди Ар Си Инвест ЕООД (Пеевски)1,800,000
Приходите идват от общо 5 клиента следени от Делян Пеевски – Благоевград-БТ АД – 14,7 млн. лева, Булгартабак Холдинг АД 1,4млн. лева, Ди Ар Си Инвест /Дореко Комерс/ 1,8 млн. лева,  и от самия Делян Пеевски с 1,7 млн. лева За интервала 2017-2019 година Пеевски в персонално качество е платил на Авиора 1,742,000 лева за услуги. Майка му Ирен Кръстева също е дала 7000 лева Свързваните с Пеевски сдружения са платили на “Авиора ” близо 17,8 милиона лв..

По-голямата част от тези внушителни суми евентуално са заемни средства от Българската банка за развиване /ББР? , която от 2016 година кредитира групата на “Булгартабак ”. Конкретно “Благоевград – БТ ” има 126 милиона лв. заем от ББР, както разкри следствие на .

По документи сега Делян Пеевски няма благосъстоятелност в сдруженията от групата на “Булгартабак Холдинг ” АД, само че през последните години той беше притежател и официализира десетки милиони през акции и дивиденти от сдружението. Никога до момента страната не е проявявала самодейност да разбере кой стои зад офшорките, контролиращи мажоритарния пакет от 92% от акциите.  Според книгата на акционерите от 2018 година това са три компании от свободни зони в ОАЕ: TI Holding FZE с 12.23%, Lawand General Trading FZE с 13.97%, Gifted Master LTD (Adjman) с 18.10%, и две лихтенщайнски Woodford Establishment с 33%, и Stiga Anstalt с 14.75%.

През годините Биволъ сътвори най-солидния списък от следствия и изявления за незаконната приватизация и активност на  “Булгартабак ”, и обвързаностите на тази конструкция с Делян Пеевски, с политически, стопански, финансови и престъпни субекти /виж /. От години българските държавни институции са поставили “ТАБУ ” върху всевъзможни инспекции или следствия на това какво се случи с Булгартабак, по какъв начин бе приватизиран, а по-късно ограбен най-големия тютюнев холдинг в Европа. Една огромна проверка на цялата сага към “Булгартабак ” би била лакмуса, който би посочил действителна смяна в дълбокото Задкулисие в страната и разплитането на главните корупционни и олигархични незаконни мрежи в България.

Данните за заплащанията към “Авиора ” са елементарно проверими и Национална агенция за приходите би трябвало да е наясно с паричните потоци. Освен това Делян Пеевски в персонално качество все още на заплащанията след март 2018 година не е бил регистриран по ЗДДС и в приходната организация незабавно би трябвало да е светнала алената лампа против съответните му приходи. Преди тази дата Пеевски е платил на Авиора 240 000 лева, а след като се е дерегистрирал по ЗДДС е платил още 1,5 милиона лв..

Пеевски е дерегистриран по ЗДДС след март 2018 година

Тук би трябвало да се ревизира, след дерегистрацията на Пеевски по ЗДДС, с какви доходи той е покривал персоналните си заплащания към “Авиора ” и дали по тях е бил заплатен Данък добавена стойност. Неплащане на налози в изключително огромни размери се глоби по Наказателния кодекс с “от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на отговорния ”.

Magnitsky case

Прави усещане, че приходите на Авиора фрапантно нарастват в пъти през 2017 година Това се вижда и от подадените ГФО на компанията.

ГФО на “Авиора консулт ” за 2017 година Ясно си проличава разликата в пъти сред приходите и разноските за тази и миналата 2016 година

Възниква въпросът на какво се дължи това нарастване на приходите и разноските на “Авиора ” тъкмо през 2017 година? След тази година подаваните ГФО към момента не са вписани. Видно от балансите на компанията, с които Биволъ разполага, тя е траяла да работи на доста по-големи обороти.

Годината 2017 не е инцидентна за Пеевски и “Авиора ”. През тази година е формирана кореспонденция и е отворена процедурата за  санкции по Закона Магнитски в Съединени американски щати. Защитата на тогавашния народен представител от Движение за права и свободи и роден олигарх е поета от американската лобистка група BGR Government. Фирмата е съветвана и ръководена от някогашния дълготраен сътрудник и началник във ФБР – Лок дава отговор точно за лобизма в интерес на Делян Пеевски пред Държавния департамент, Департаментите по правораздаване и финанси, Централно разузнавателно управление на САЩ и Хазната. Първоначалният договор, подписан с BGR Government е договарян сред американската компания и близката до Пеевски адвокатка Миглена Христова – участвала в Борда на шефовете на: “Булгартабак холдинг ”, “Лафка маркет ”, “Благоевград БТ ”, “София БТ ”, “Шумен табак ” АД. Споразумението е подписано от Параскев Параскевов – някогашен офицер от Държавна сигурност, някогашен зам.министър на Министерство на вътрешните работи в Правителството на Жан Виденов и татко на адвокат Александър Ангелов. Той планува постоянни месечни вноски от 30 000$, както и спомагателни разноски по активността на лобизма. Това значи, че единствено за една година заплащанията на Пеевски през “Авиора ” към американските лобисти набъбват на няколкостотин хиляди $. Точната последна сума надали може да бъде закрепена.

Разходите

Адв. Александър Ангелов – притежател и шеф на “Авиора консулт ”

В Разходното перо на “Авиора ” се откриват големи суми. Най-високо заплатен е самият притежател на компанията адв. Александър Ангелов с изплатени възнаграждения от 12,8 млн. лева Ангелов беше осветлен от Биволъ при започване на 2019 година като действителния притежател на офшорката “Виафот ”, която атакува  оръжейния цех “Дунарит ” за да го отнеме от Емилиян Гебрев благодарение на Прокуратурата и Национална агенция за приходите. Гебрев и синът му бяха отровени с Новичок и едвам не починаха.  Допреди разкритието на Биволъ, осветило скритите обвързаности на Ангелов и мрежите на Пеевски, той отхвърляше да му е юрист. При всевъзможни опити да желаяме коментар от Александър Ангелов, той отхвърля да беседва с медията ни.

Към директорката на “Булгартабак ” и на “Лафка ” Миглена Христова,която е сътрудник на Пеевски по отбраната за Магнитски, са трансферирани – 1,4 млн. лева и към адв. Гено Андреев – към 500 000 лева Адв. Ваня Желязкова е взела от Авиора към 30 000 лева. При направената от нас информация се оказа, че тя е щерка на глобения по Магнитски за незаконна колаборация дружно с Делян Пеевски – Илко Димитров Желязков. 

Редовни заплащания има и към адвокатски адвокатски фирми. Пловдивската адвокатска фирма “Панчева, Панов и съдружничество ” е получила към 580 000 лева Тя е на данъчните адвокати Недялка Панчева и Светлин Панов. Биволъ потърси коментар от Панчева и Панов по имейл, само че не получи отговор.

Пари са плащани и на адвокатската адвокатска фирма “Котларски ” (118 000 лв).  Тя е на адв. , бивш основен юрист на Първа капиталова банка /ПИБ/, където сметки и заеми имат компаниите на Делян Пеевски. След това Котларски бе определен и в директорския ръб на Общинска банка, която също се спряга като следена от Пеевски, посредством притежателя ѝ Георги Самуилов от “Инса Ойл ”. Както е известно точно на Самуилов Пеевски трансферира огромна част от недвижимите си парцели в България, в това число и резиденцията си – емблематичния хотел “Берлин ” в Бояна.

Има и заплащания на солидни суми към физически лица

Така например Евелина Мирославова Колева е получила към 64 000 лева Тя влиза в мениджмънта на  свързвани с медийните планове на Делян Пеевски.

Цветемир Мартинов Сандулов е получил близо 117 000 лева Той е , които през 2017 година поеха издателството и сайта  “Правен свят ” след което публицистичната му политика се синхронизира с тази на пропагандните издания на Делян Пеевски. Сандулов е наследник на някогашния ръководител на Окръжния съд в Сливен – Мартин Сандулов, оголен и като някогашен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним “Стефанов ”. Цветемир Сандулов беше и дружно с Гено Андреев и юрист на свързаната с Пеевски компания “Техномаркет ”, в скандалните каузи с интернационалната компания “Глориент ”, на която “Техномаркет отхвърли да заплаща за прилагане на комерсиалните ѝ площи, откакто Делян Пеевски купи комерсиалната верига преди 5 година

ПР фирмата  “Митра-ПР ” е получила през 2017 г.  80 000 лева По това време тя е благосъстоятелност на някой си Жуе Тиан, само че управителят  се свързва и с компанията “Дитмакс ”, където се появява известното кипърско прокси Майкъл Тимвиос, работещ с компании свързвани с някогашния началник на КФН Стоян Мавродиев. Мавродиев е прочут с близостта си с Пеевски, за която признава в запис публикуван от ГД-БОЕЦ. Тимвиос и Мавродиев заведоха каузи за клюка против публицисти от “Капитал ” измежду серия от изявления за къщи в Гърция, купени от Мавродиев.

В този лист на бенефициенти на парите на Пеевски през Авиора е и Димитър Валентинов Богданов. Той играе синдик на над 25 крупни компании и предприятия в неплатежоспособност или разпродажба. Като подобен има пълномощията да се разпорежда с тяхното имущество. Богданов е бил и назначен за началник на Борда на шефовете на Летище София. Това става тъкмо по времето, когато държавното дружество бе наказано да заплати 50 млн. Щатски долар неустойки по несъблюдение на клаузи в контракта с кувейтки инвеститори за градеж на нова писта. Едва ли е случайност, че тъкмо тогава защитата на държавния интерес и този на Летище София бе поверена на…….Александър Ангелов и “Авиора ”, които умело изгубиха делото! За Пеевски бе известно, че несъмнено има интерес да вземе Летището на концесия, а изгубеното дело отблъсна крупни потенциялни задгранични вложители. Богданов лъсна и в скандал около продажбата от синдик на активите на банкрутиралия “Химко ” Враца. Там той беше упрекнат от непознат вложител, че го шантажира за големи суми и парадира с персоналната си връзка с Бойко Борисов. Богданов беше спрегнат и като връзка сред Пеевски и близкият до Борисов “котарак ” Александър Сталийски. Едва ли е инцидентно, че Димитър Богданов и брачната половинка му излизат и като едни от най-големите инвеститори във банкрутиралата КТБ, известна и като банката на Пеевски до 2014 година Богданови са имали над 11 млн. лева в банката, само че директно преди затварянето й са изтеглили парите си и там са останали едвам към 350 000 лева С осветяването на директните финансови връзки с Пеевски, не е чудно по какъв начин и от кое място проспериращото семейство на професионалния синдик е схванало, че банката ще бъде фалирана авансово.

Сравнително дребни суми 22 374 лева е получила адв. Преслава Караджова – жена на А.Ангелов. Караджова е била член на борда на шефовете на тютюневия комбинат “Юрий Гагарин ” /част от Булгартабак холдинг/ в Пловдив и член на управленията на свързаната с ПИБ – “Глобал технолоджи къмпани ”. Караджова е взела участие и в ръководството на Фондацията на оръжейния търговец Петър Манджуков. Може да се допуска, че тя е оперативната връзка сред някогашния народен представител и предприемача. Пеевски влезе публично като акционер в “Булгартабак ” точно посредством изкупуването на дяловете на притежаваната от Манджуков “Табако инвестмънт ” което бе 5% акционер на Булгартабак холдинг АД през 2015г. Чрез този ход Делян Пеевски публично показва, че е акционер на Булгартабак Холдинг АД и осъществя голяма облага след продажбата на дяловете си след това (без даже да вземаме поради останалите му косвени дялове).

Основното умозаключение което се постанова е, че “Авиора ” наподобява на разпределителна касичка, в която влизат пари, от които да се заплащат легални възнаграждения на юристите на Пеевски. Това е един от методите, които обезпечават на Пеевски въздействието му в най-различни сфери с правилни хора и подставени лица, които да работят в негов интерес. Схемата разкрива и един характерен метод за действителното деяние на Задкулисието, обвързаните лица и тяхната същинска същина и преданост.

Пет милиона липсват в докладите. А кой заплаща на лобистите в Съединени американски щати?

Преглед на финансовите доклади подадени към Търговския указател от “Авиора Консултинг ” демонстрира, че внушителната сума от над 6 млн.лв не е маркирана като доход за 2019 година Парите основно са пристигнали от “Благоевград БТ ”, което се открива в дневниците на компанията с дата 18.06.2019, само че въобще не са регистрирани в салдото за 2019 година Очевидно откакто бяха осветени офшорните сметки и собствености на Александър Ангелов от Биволъ през 2019 година, той е решил да не подава доклади за приходите и разноските на “Авиора ”, макар, че чл.29, ал.6 от Закона за счетоводството изрично задължава:  “Годишният финансов доклад на дребните предприятия може да се състои от скъсен баланс по раздели и групи, съкратен доклад за приходите и разноските и приложение ” В подадените от Гено Андреев документи липсва доклад и приложение. По показания баланс по никакъв начин не може да се разбере какви пари са влизали и излизали от “Авиора ”. Документите на Биволъ обаче дават задоволителна информация, че оборотите са били над 6 млн.лв за годината.

Адв. Гено Андреев

Освен това в дневниците няма никаква диря от заплащанията на “Авиора ” към фирмата BGR Government Affairs, която лобира за Пеевски в Съединени американски щати против 30 000 $ месечно и е в договорни връзки с “Авиора ” още от 2017 година, както към този момент споменахме. Дали неналичието на декларирани публично финансови доклади, след сключването на лобисткия контракт за отбрана на Пеевски има връзка с заплащанията към американската страна не е ясно. Възможно е, че BGR Government получават сумите си от физически лица – примерно адв. Александър Ангелов в персонално качество, поражда въпросът, за какво тогава договорът е подписан не сред него и лобистите, а с компанията, т.е. с юридическото лице, от което е редно публично да се превеждат и хонорарите в Съединени американски щати в името на прозрачността и законността на произхода на средствата. Само една публична инспекция може да покаже дали отбраната на ползите на Делян Пеевски в Съединени американски щати  се заплаща по законен и открит метод (каквито данни към този момент не се виждат) или минава през разнообразни свързани  физически лица и техни офшорни сметки.

Биволъ направи опит да се свърже за коментар с BGR Governement Affairs по имейл и по телефона, само че не получи противоположна връзка.

Трябва да се спомене, че Пеевски е ответник и по правосъдно производство воденото по закона РИКО /RICO/ пред Окръжния федерален съд на Съединени американски щати за Съдебен окръг Ню Йорк, регион Южен, дело № 1-18-cv110072. Делото е заведено по подадената от Синдика на американската компания Еър Лоджистикс Лимитед, Инк. за 200 000 000 Щатски долар. Подаденият иск се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) за битка с мафията, пране на пари, укриване на приходи или откриване на приходи с незаконен генезис. За отбраната си по това дело Делян Пеевски е наел една от най-скъпите адвокатски адвокатски фирми освен на територията на Съединени американски щати, само че и в целия свят “Morgan Lewis ”. Според осведомени хонорарите на юристи от сходен сан се заплащат на час, като по избрани комплицирани проблеми ставката надвишава 1000 Щатски долар.

Апелация на “Morgan Lewis ” пред съда в Ню Йорк в отбрана на делян Пеевски по делото RICO.

В балансите на “Авиора консулт ” не може да се открият никакви заплащания и към  “Morgan Lewis ”. Не е ясно дали договорът с тези юристи е подписан също от Авиора, както отбраната по Магнитски, или е непосредствено от Пеевски. При всички случаи обаче парите, които текат от началото на 2019 година са обилни и хипотезата е, че могат да се измерят със седемцифрена сума.

Като цяло паричните потоци на “Авиора ” повдигат съществени подозрения за нерегламентирани приходи на Пеевски, източване на “Булгартабак ” с големи суми, укриване на налози и пране на пари.

Всичко това елементарно може да бъде тествано от Национална агенция за приходите. Информацията би трябвало да бъде взета под внимание и от Правителството на САЩ от позиция на източниците и способи на заплащане на хонорарите на двете американски адвокатски и лобистки компании, които пазят корпулетния политик-олигарх по Закона Магнитски и Делото RICO. Информацията за обвързаностите и скритите мрежи на въздействие на Делян Пеевски би трябвало да бъде взета под внимание и от Правителството на България, за разширяване на Списъка на компаниите и лицата свързани и работещи със и за Делян Пеевски.

За страдание от приходното ведомство пренебрегнаха въпросите ни дали са им известни нарушавания на данъчното законодателство от страна на лицето Делян Пеевски. Те могат да се засекат с нормално търсене в осведомителните масиви за заплащанията от него към компании. От осведомителния център на Национална агенция за приходите желаеха да зададем въпросите си по реда на ЗДОИ, а откакто настояхме, че това са журналистически въпроси, ги препратиха на пресцентъра, откъдето отговор не се получи до публицистичното привършване на публикацията. Това държание на държавната институция е до болежка познато и изцяло се вписва в досега
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР