Сдружение Бизнесът за Пловдив“ възстановява една от най- красивите възрожденски

...
Сдружение Бизнесът за Пловдив“ възстановява една от най- красивите възрожденски
Коментари Харесай

Реставрират къщата на общественика Иван Черноземски в Пловдив

Сдружение „ Бизнесът за Пловдив “ възвръща една от най- красивите възрожденски къщи в Стария град. Тя е на известния държавник Иван Черноземски и е монумент на културата от локално значение. Сградата сега е седалище на бизнесдружението, което досега е вложило 350 000 лева за реставрацията.

Пловдив

Възрожденската къща е строена през 1865 година Според експерти на архитектурното завещание на Стария Пловдив неин притежател е бил видният държавник Иван Черноземски. Името му се свързва с електрификацията на града при започване на предишния век. За първи път реставратори влизат в постройката през 1972 година.
Елена Кривошиева, реставратор: Намират фрески, които са много впечатляващи. Това е един от тези фрески. Около 70 % от пейзажа е бил непокътнат.
Повече от 30 години по- късно съдружие „ Бизнесът за Пловдив “ взема решение да вдъхне нов живот на пленителната къща и влага в ремонта 350 000 лева
Александър Стайков, изпълнителен шеф на съдружие „ Бизнесът за Пловдив “: Това е една от перлите на Стария град, която в последна сметка ще остане за поколенията на Пловдив, още повече, че ние имаме упоритостта да превърнем къщата в привлекателен културен център.
Вторият етаж на постройката е изцяло реставриран, сега екипи работят по първия.
Елена Кривошиева, реставратор: Вторият етаж е по- богат като пространство, за жалост не бяха открити доста оригинали там и по тази причина се направи план, характерен за възрожденските къщи.
Едни от най- колоритните акценти в къщата са типичните за възрожденския жанр алафранги, които тук са доста добре непокътнати.
Елена Кривошиева, реставратор: Изписани в пейзажи, евентуално където притежателите са пътували по света и са желали да имат някакъв пейзаж от дадена околност или град.
Интересен е и хамамът в двора на къщата, който е издигнат при започване на XIX век.
Атанас Гаргов, реставратор: Тук се намираме в една от дребното реставрирани бани на територията на Стария град. Такива самостоятелни турски хамами има десетина непокътнати.
Възрожденският дом неотдавна е и дом на съдружие „ Бизнесът за Пловдив “, в което членуват 35 от най-големите компании в Града под тепетата. Затова и от сдружението са подготвени да влагат до цялостната реституция на постройката.
Александър Стайков, изпълнителен шеф на съдружие „ Бизнесът за Пловдив “: Тук не става въпрос за сумата, по- скоро е въпрос на чест, дълг и родолюбие.
От сдружението приготвят и първокласен албум с цялата история на къщата на Иван Черноземски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР