Сделките с имоти в Пловдив през първото тримесечие на 2023

...
Сделките с имоти в Пловдив през първото тримесечие на 2023
Коментари Харесай

Сделките с имоти в Пловдив намаляват, но не и ипотеките! Всяка трета продажба е с кредит

Сделките с парцели в Пловдив през първото тримесечие на 2023 година понижават. Това демонстрират данните на Агенция по вписванията. 
Прочетете още
За интервала януари-март 2023 година в Пловдив са подписани общо 3240 сделки , от които 156 със законна ипотека и 822 с договорна ипотека . В съпоставяне с предходния интервал от януари-март 2022 година, броят на покупко-продажбите е намалял с 294, като тогава са били подписани общо 3534 покупко-продажби , от които 209 със законна ипотека и 786 с договорна ипотека.

Сделките с парцели в Пловдив са намаляли с 8,3% , до момента в който жилищните заеми едвам с 1,7% . Това значи, че има отлив на купувачи, които разполагат с подготвени пари. И тук вероятностите са две - тъй като не разполагат или тъй като желаят да ги влагат на друго място. Докато през 2022 година, всяка пета имотна договорка в града под тепетата беше банково кредитирана, то  в този момент всяка ТРЕТА продажба е с жилищен заем

Подобна наклонност за понижение на прехвърляния на парцели има в цялата страна. През първото тримесечие на 2023 година са били подписани общо 44 461 покупко-продажби, от които 2009 със законна ипотека и 7907 с договорна ипотека . Спрямо същия интервал миналага година сделките са намалели с 4414 , а броят на покупко-продажбите с договорна ипотека е повишен с 128. Броят на покупко-продажбите с законна ипотека е намалян с 461. 

Така за България понижението на покупко-продажбите с парцели е 9% , а при жилищните заеми отливът е 3,24%

Тези данни могат да бъдат оценени в светлината на актуалното икономическо състояние и трендовете на пазара на недвижими парцели.

Една от вероятните аргументи за понижения брой на покупко-продажбите е фактът, че доста хора въздържат да вършат вложения в недвижими парцели заради несигурността във връзка с увеличаващата се инфлация, банкрути на банки в Съединени американски щати и икономически последствия от войната в Украйна. Същевременно, увеличението на броя на покупко-продажбите с договорна ипотека може да бъде обвързвано с продължаващата демократична политика на банките за даване на заеми на евентуални купувачи на недвижими парцели.

Предвид индикациите за стягане на кредитирането, можем да чакаме, в случай че не от идващото тримесечие, то от юли нататък, че ще има съществено понижение на ипотеките, а от там и на сделките тази година специалисти чакат доста понижение. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР