Сделките с имоти станаха още по-актуални и интересът към този

...
Сделките с имоти станаха още по-актуални и интересът към този
Коментари Харесай

Какви проверки да направим, преди да реализираме сделка за имот

Сделките с парцели станаха още по-актуални и ползата към този бранш за вложения е обичаен за страната ни.

Пазарът се уголемява, а пандемията разшири търсенето на селски парцели. Колкото е по-голямо търсенето и предлагането, толкоз по-изобретателни стават и схемите за измами. Адвокат Любен Димитров коментира пред БНР какви инспекции е рационално да създадем, преди да осъществяваме договорка за парцели.

Има избрани нюанси при осъществяването на инспекция. Едно е да се ревизира застроен парцел, т.е. апартамент или различен тип обект в огромна жилищна постройка.

Съвсем друго е, в случай че се купува празен имот за къща или парцел, който е на „ зелено “. За да бъдете сигурни, че парцелът, който купувате е без всевъзможни тежести, най-хубавият вид е да се стартира от последния притежател, който се явява продавач, и да се върне историята на парцела обратно, предлага специалистът.

 istock istock
Най-важно е да се ревизира дали до този миг върху парцела има наложени някакви тежести, а те могат да бъдат:  ипотека, забрана, лимитирани вещни права на трети лица, искови молби, контракти за наем и аренда, залог  и други

Проверката за тежести се прави наложително един път преди подписване на предварителния контракт и повторно преди подписване на окончателната договорка при нотариус. Друг вид е в началото да се извърши компютърна информация, а директно преди договорката да се извади уверение за тежести. 

За страдание обаче, даже да има налично удостоверението за тежести в деня на договорката, информацията в него ще бъде с дата преди издаването му, защото вписванията на покупко-продажбите в Агенция по вписвания не става в деня на договорката, а по-бавно, до момента в който в компютърната система не се вкарат всички актове на всички нотариуси за деня на договорката.

Като „ слаба страна “ купувачът би трябвало да си обезпечи естественото протичане на договорката за това, което купува и си дава парите, споделя юрист Любен Димитров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР