Сделки за милиони тънат в мъгла под властови „чадър“, вместо

...
Сделки за милиони тънат в мъгла под властови „чадър“, вместо
Коментари Харесай

Делян Пеевски замесен в сделки на ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС за $25 млн. със сърби, няма продукция, няма и парите

Сделки за милиони тънат в мъгла под властови „ чадър “, вместо да бъдат разследвани. Поредните, за които научаваме от източници във Военно-промишления комплекс (ВПК) са от 2018 година В разнообразни месеци КИНТЕКС и Вазовски машиностроителни фабрики (ВМЗ) в Сопот подписват контракти надлежно за 5 млн $ и за 20,4 млн $ със сръбската компания „ ВИП Глобал “.
Собственик на компанията е Неманя Марин, само че осведомени със случая настояват, че същинският разпоредник е Милорад Мича Пушица. И той в действителност е имал опция да се разпорежда с милионите, тъй като те са преведени авансово, преди да бъде изпълнено даже едно от изискванията в контракта за доставка на военна продукция. Средствата на държавните компании са преведени предплатено на компания с 10 000 евро капитал и на практика без активност. Гаранции не са потърсени и четвърта година 15 200 000 $ на българските данъкоплатци потъват, само че нито контролните органи, нито българската прокуратура вършат нещо, с цел да проверяват мистерията.
Според нашите източници от ВПК и специалисти, които помолихме за коментар, покупко-продажбите намирисват на спекулация, а зад тях изплуват имената на някогашния министър на стопанската система Емил Караниколов и премиера в оставка Бойко Борисов. Изделието, предмет на контракта с ВМЗ да вземем за пример, се предлага по време на сключването на договорите по 8000 $, само че българската държавна компания приема цена от 13 000 $, което на процедура значи загуба (пропусната полза) за държавната компания от над 8 млн $.
Това личи от известия до Петър Църногорац, обвързван със сръбската страна по договорите, от адв. Александър Ангелов по време на миналогодишните митинги. Той е персоналният юрист и консултант по доста покупко-продажби на Пеевски. Именно Пеевски го направи съсобственик на футболния „ Левски “ преди няколко години, когато за малко време „ тимът на народа “ натрупа големи задължения. Ангелов, който явно упражнява въздействие от името на Пеевски върху членовете на СД на ВМЗ Атанас Богданов (вече бивш) и Иван Гецов, написа през лятото на предходната година по време на митингите, че обстановката се е трансформирала и би трябвало нещо да се направи по покупко-продажбите или да се върнат парите. Аверите от българска страна са считали, че поради митингите ще има предварителни избори, които да доведат до откриване на техните безобразия и обири в държавните компании, реализирани посредством подчиняването на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е под шапката на Емил Караниколов.
Самият факт демонстрира, че Пеевски е имал, а може и още да има, надзор върху държавни оръжейни компании и сключването на контракти от тях.
Милорад Мича Пушица е човек със противоречива известност в Сърбия. Говори се, че поддържа връзки с българския предприемач Николай Гигов, за който работи бащата на адв. Александър Ангелов – Параскев Параскевов. През 2015 г посредством Гигов компанията на Петър Църногорац (и татко му Светозар Църногорац) CPR Impeks подписва контракт с Глас индъстри-собственик на стъкларската фабрика в Парачин (фирмата, кредитирана от КТБ), според който сръбската компания трябвало да заплати всички задължения на фабриката към оня миг в размер на 24 млн евро и да придобие 56% от фабриката, а Глас индъстри да остане с 44%, които да осребри и върне в масата на несъстоятелността на фалираната банка. Вместо това, те платили към 4 млн евро, само че овладели мениджмънта на фабриката и Пушица станал ръководител на Надзорния съвет. Така, вследствие на неизпълнението на контракта с Глас Индъстри, семейството Църногорац и Пушица овладяват един от забележителните активи на принудително фалираната КТБ. Разбира се, това надали би било допустимо без съучастието на синдиците на КТБ (Донов и Маринова) и синдика на Глас Индъстри Росен Милошов. Известни са голям брой срещи и договаряния на Пушица и Църногорац в София за прикриване на неизпълнението на контракта и обезпечаване на комисионни за Пеевски и адв. Ангелов.
Въпросът е: Къде са платените 5 млн $ от държавната компания Кинтекс (директор на която е братът на скандално известния и непосредствен до Движение за права и свободи – по този начин се приказва - някогашен арбитър и настоящ член на Висш съдебен съвет Стефан Гроздев и платените 10 200 000 $ (аванс от 50% от цената на договора) от ВМЗ-Сопот. Дали инцидентно не са употребявани и за други цели, като обезпечаване на такса „ успокоение “ на Борисов или пък като заплащане за Пушица за осъществени от него услуги на Пеевски.
Отговорът е длъжно да даде Министерство на стопанската система и министър председателят, без чиято глоба въпросната „ договорка “ не е можело да се реализира.
Любопитно е изявлението на водача на АБВ Румен Петков пред пловдивски публицисти по време на акцията за изборите на 4 април. Петков декларира, че държавното управление на Борисов бърза да назначи ново управление на ВМЗ – Сопот, преди да е изминал мандата на остарялото. „ Председател на борда става Иван Карабатаков, деятелен 64-65-годишен мъж, взел участие в управлението на две компании на „ Мултигруп “. Той евентуално за финален път е виждал оръжие, когато е бил в казармата “, кометира Петков. И добави, че в новия съвет на шефовете влизат Кристина Стоянова, която е туроператор и Тихомир Иванов, който е в листата на синдиците. Според Петков всичко това приказва за готвена разпродажба на ВМЗ и превръщането на предприятието в туристически обект…
Ако в действителност се стигне до разпродажба предплатените милиони просто ще бъдат отписани. Дали не е това задачата?

"Фрог нюз "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР