Сделката предвижда отпускането на военна помощ на стойност над 1,1

...
Сделката предвижда отпускането на военна помощ на стойност над 1,1
Коментари Харесай

Историческо споразумение: Испания ще осигури на Украйна оръжия за €1,1 млрд.

Сделката планува отпущането на военна помощ на стойност над 1,1 милиарда евро за Киев, в това число ракети за противовъздушна защита, танкове " Леопард " и муниции.

" Споразумението се основава на цялостна визия за сигурността и по тази причина обгръща разнообразни области като военния бранш, финансовата поддръжка и съдействието сред военните промишлености ", сподели Санчес на конференция.

Зеленски назова съглашението " животоспасяваща помощ в тези сложни времена ", като уточни, че то ще бъде от решаващо значение за отбраната на Украйна против съветските сили.

Испанските медии оповестиха, че това е най-големият пакет военна помощ, отпускан в историята на страната.

Санчес беше запитан и за настояванията на Украйна да получи позволение да употребява западни оръжия против цели на съветска територия. Той отговори: " Със сигурност нямаме такова предпочитание и такова желание и нямам информация за това. "

Украинският президент дойде в Мадрид в понеделник на първото си държавно посещаване в Испания. Той беше посрещнат от крал Фелипе Шести при кацането си на летище " Мадрид-Барахас ", преди да се срещне със Санчес.

След това Зеленски беше признат в Кралския замък и се срещна с ръководителите на двете камари на Народното събрание Педро Ролан и Франсина Арменгол.

Във вторник украинският държавен глава ще посети Португалия, като от канцеларията на премиера Луиш Монтенегро оповестиха, че " работната аудиенция на президента Зеленски е част от общото ни предпочитание за задълбочаване на отличните връзки сред двете страни, със специфичен акцент върху усилването на съдействието в региона на сигурността и защитата ".

" Това ще бъде опция също за потвърждаване на уговорката на Португалия към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и за потвърждение на трайна политическа, военна, финансова и филантропична поддръжка на Лисабон за Киев ", добави държавното управление, представено от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Посещението на Зеленски в Испания и Португалия в началото беше планувано за средата на месеца. Той обаче беше заставен да го отсрочи с няколко дни поради съветското нахлуване в Харковска област.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР