Сделката отваря достъпа до райони в Северна Африка, Италия, Хърватия

...
Сделката отваря достъпа до райони в Северна Африка, Италия, Хърватия
Коментари Харесай

Energean ще купи от EDF нефтогазови активи за повече от $850 милиона


Сделката отваря достъпа до региони в Северна Африка, Италия, Хърватия

Трансакцията е първото огромно придобиване на компанията от регистрацията на борсата

Energean Oil & Gas Plc се съгласи да закупи петролния и газовия бизнес на италианския филиал на Electricite de France SA за 850 млн. $, което доста ще разшири географския отпечатък на гръцката компания Energean ще заплати $750 милиона авансово за оперативни активи в Египет, Италия, Алжир, Северно море и Хърватия, съгласно изказване на борсата в Тел Авив, една от двете тържища, където компанията се търгува с акции. Това е първото огромно придобиване на Energean след регистрирането му в Лондон предходната година и доста ще разшири производството и приходите си.

Гръцката компания придобива и активи, които се създават в Египет, Италия и Норвегия. Компанията може да заплати спомагателни 100 милиона $ откакто получи първия си газ от развиването на сондажа Cassiopea – в офшора на Италия.

Bloomberg заяви предишния месец, че Energean наддава за петролния и газовия бизнес на EDF Edison SpA, чиито активи по-рано привлякоха интерес от Neptune Energy и Apex International Energy на Warburg Pincus. EDF търси цели 2 милиарда $ за активите, оповестиха още през януари източници, близки до тематиката.

Към момента Energean е съсредоточена в области в Израел и Гърция, а придобиването е безценен ход за компания с нейния мащаб. Тя възнамерява да финансира транзакцията, като продаде нови 265 милиона $ в нови акции и употребява заем от 600 милиона $.

„ Смятаме, че тази договорка е позитивна за капиталовия случай на Energean, диверсифицираща съществуващата индустриална база на атрактивни свързани части”, сподели Michael Alsford, анализатор в Citigroup Inc.

By Yaacov Benmeleh and Francois De Beaupuy, July, 2019, bloomberg

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за Изследване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР