Сделката е една от най-големите в Европа в този сектор

...
Сделката е една от най-големите в Европа в този сектор
Коментари Харесай

Lego и Blackstone купуват собственика на Madame Tussauds за 6 млрд. долара

Сделката е една от най-големите в Европа в този бранш през последните години.

Група вложители, измежду които компанията за конструктори Lego, купува английската Merlin Entertainment, която ръководи тематични паркове като Legoland Legoland Resorts и Madame Tussauds.
Собственикът на Lego - Kirkbi Invest, дружно с капиталовия фонд Blackstone и канадския пенсионен фонд CPPIB (Canada Pension Plan Investment Board) оферират 455 пенса на акция, което е 15% награда над цената на затваряне на търговията в четвъртък. Това прави оценка компанията на 4.77 милиарда паунда (6 милиарда долара) без задълженията.

Цената

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Merlin Entertainment заяви в петък, че приема офертата. Инвеститорите ще основат компания, която ще има 50% от Merlin, а Kirkbi към този момент държи 30%. Самата Kirkbi има 75% в Lego. Акциите на Merlin скочиха с 14% по време на утринната търговия в петък. Компанията има чист дълг от към 1.2 милиарда паунда, което прави общата й оценката близо 6 милиарда паунда.

Сделката е една от най-големите в Европа в този бранш през последните години и идва в миг, когато частните фондове са в положително финансово положение и търсят по-големи цели за придобиване. Тя се случва месец откакто американският хедж фонд ValueAct съобщи, че пазарът подценява бизнеса и Merlin би трябвало да потърси покупател, с цел да стане частна. Според него " частната благосъстоятелност е по-добър вид за Merlin, в сравнение с сегашните обществени вложители ". Хедж фондът има към 9% от акциите на английската компания.

Книжата ѝ, които скочиха с една десета след обществената позиция на ValueAct за продажбата ѝ, въпреки всичко остават под рекордното им равнище през 2017 година

Историята на Merlin

Merlin стартира активността си през 1979 година, откакто отваря аквариум в Шотландия. По-късно групата се разраства във Англия и Европа, преди управлението да реши да я продаде през 1999 година После сменя няколко притежателя през 2004 година и 2005 година – първо на Hermes, a след това на Blackstone и Kirkbi.

През 2013 година се листва на Лондонската фондова борса. Сериозен случай в едно от увеселителните ѝ влакчета – част от атракцията ѝ Alton Tower, през 2015 година и терористичните офанзиви в Лондон през 2017 година доведоха до спад на цените на акциите. Консорциумът съобщи в петък, че " неповторима група от вложители се е обединила към подобаващ дълготраен капиталов небосвод, експертиза и капитал, с цел да се осъществя капацитетът на компанията ".

Новият проект

Главният изпълнителен шеф на Kirkbi Сорен Соренсен съобщи, че " като дълготраен притежател на Lego и като стратегически акционер в Merlin от 2005 година, компанията се гордее със пристрастеността, която споделя целия ѝ екип ". " Отдадени сме на концепцията да разгърнем цялостния капацитет на Legoland и другите действия в Merlin. Според нас тази цел ще бъде най-добре изпълнена, в случай че тя има частен притежател ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР