Сделката дава на базирания в Лондон енергиен гигант важна позиция

...
Сделката дава на базирания в Лондон енергиен гигант важна позиция
Коментари Харесай

BP направи най-голямото си придобиване на шистови залежи от 1999 г.

Сделката дава на основания в Лондон енергиен колос значима позиция в Пермския басейн

Още по тематиката
Съединени американски щати се приготвят за идната вълна експорт на полутечен природен газ

Китай ще постанова мита на съвсем всички изкопаеми американски горива, само че не и на LNG, тъй като има огромна потребност от него
27 юни 2018
Кой печели и губи от повишаването на петрола до 80 $ за барел

Производителите на суровината ще усилят приходите си и горивата ще нарастнат, само че потреблението може да се свие
23 май 2018
Съединени американски щати не разрешиха да се оказва помощ на Русия да добива нефт от Арктика и шелфа

" Роснефт " спря изследване в Черно море поради глобите
1 ное 2017
Exxon Mobil ще влага 20 милиарда $ в Съединени американски щати до 2022 година

Стратегията за уголемение ще докара до разкриване на 47 хиляди работни места
7 мар 2017 BP се съгласи да заплати 10.5 милиарда $ в най-голямото си придобиване от съвсем две десетилетия,за по-голямата част от петролните и газови активи в Съединени американски щати на минната компания BHP Billiton Ltd., в това число в скъпия Пермски басейн.

Пермският басейн

Сделката дава на основания в Лондон енергиен колос значимата позиция в Пермския басейн, част от западната част на Тексас и Ню Мексико, която е най-бързо развиващият се петролен район в света. Това е още един знак, че BP се е възстановила най-много от ценовия трус след поевтиняването на петрола и тежката повреда през 2010 година в Мексиканския залив, след която компанията трябваше да заплати 60 милиарда $ компенсации за нанесените вреди, написа Bloomberg.

" Току-що получихме достъп до някои от най-хубавите площи в най-хубавите басейни в Съединени американски щати ", сподели изпълнителният шеф на BP Бърнард Лоуни в изказване. Пермският басейн създава към 3.4 млн. барела нефт дневно, което би го направило четвъртия максимален член на ОПЕК след Саудитска Арабия, Ирак и Иран.

Нарастването на цените на петрола усили вероятностите за покупко-продажби с шистови находища, а софтуерният прогрес дава опция в Пермския район, където стават и поредност от покупко-продажби сред производителите, да се осъществят добиви от доста по-дълбоки кладенци. Concho Resources Inc. се съгласи през март да придобие RSP Permian Inc., до момента в който Exxon Mobil Corp. купи права за сондиране за към 6 милиарда $ предходната година.

" Басейнът е с най-голяма тежест в шистовата активност в Съединени американски щати, тъй че не е мъчно да се предвижда дълготраен интерес на фирмите ", споделя Лео Мариани, анализатор в NatAlliance Securities.

Сделката

За да направи договорката за своите вложители още по-добра, BP ще вдигне дивидента с 2.5% през второто тримесечие, което е първото нарастване от 2014 година насам. Първото заплащане ще докара до " леко " увеличение на съотношението дълг към капитал, само че то ще остане в обсега от 20 до 30%, сподели основният финансов шеф Брайън Гилвари.

Главният изпълнителен шеф Боб Дъдли съобщи, че вследствие на договорката компанията ще добави към настоящото си произвеждане към 190 хиляди барела петролен еквивалент дневно и ще има находища от 4.6 милиарда барела.

Шистовият бранш

През предходната година австралийската компания BHP Billiton разгласи проектите си да излезе от шистовия бизнес поради натиска на вложителите, които настояват, че навлизането в добива на петрол и газ дружно с други неверни управнически решения са изтрили 40 милиарда $ от пазарната стойност на минния производител. Споразумението с BP и продажбата на активи на Fayetteville за 300 млн. $ приключва излизането от бранша, а постъпленията ще бъдат ориентирани към акционерите.

" Шистовият бизнес е проблематичен, тъй че е добре, че успяхме да го решим ", споделя Анди Форстър, основен капиталов шеф на Argo Investment, която е акционер в BHP и ръководи повече от 3.7 милиарда $. " Цената също е доста добра ", приключва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР