Считаните за загубени ценни документи на Музикално дружество “Родни звуци”,

...
Считаните за загубени ценни документи на Музикално дружество “Родни звуци”,
Коментари Харесай

Документи за музикалната история на града отпреди век постъпиха в Държавния архив

Считаните за изгубени скъпи документи на Музикално сдружение “Родни звуци”, обхващащи интервала от 1910 година до 1947 година, постъпиха в Бургаския държавен списък със съдействието на Общината. Те ще бъдат показани пред аудитория на 08.06.2018 година, петък, във връзка 9 юни – Международен ден на архивите, от 15:00 часа в зала “Петя Дубарова” на КЦ “Морско казино”.

Музикално сдружение “Родни звуци” е учредено през октомври 1910 година, с което се дава началото на проведения музикален живот в Бургас. Преди това съществуват разнообразни опити в това направление, само че те са инцидентни и нетрайни. По-късно, през 1921 година, към сдружението се открива и национално музикално учебно заведение.

Допреди няколко месеца се приемаше, че въпросните документи са изгубени. В архива има обособени бумаги на “Родни звуци”, най-вече в персоналните фондове на музиканти. С новопостъпилите документи всеки би могъл да наблюдава музикалния живот в Бургас през първата половина на 20 в.

Във връзка с празника Архивът ще отличи с грамоти номинираните в категориите “Читател на годината” за 2017 година, “Приятел на архивите” и “Дарител на годината”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР