Считаме, че няма нужда от подобни театрални изпълнения, коментира Костадин

...
Считаме, че няма нужда от подобни театрални изпълнения, коментира Костадин
Коментари Харесай

Депутатите искат изслушване на Зеленски в парламента

Считаме, че няма потребност от сходни театрални осъществявания, разяснява Костадин Костадинов
От името на нашата парламентарна група мога да заявя, че ние ще подкрепим едно такова искане. Смятам, че е редно и един сериозен жест за взаимност. ГЕРБ неведнъж показва своята позиция, че бихме подкрепили всяка помощ за Украйна, както и несъмнено настояваме за неотложно преустановяване на военните дейности, тъй като последствията в действителност ще бъдат дълготрайни за цяла Европа, въобще за целия район. Това съобщи депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Александър Ненков във връзка настояването на „ Демократична България “ за чуване на президента на Украйна Володимир Зеленски.

По-рано през днешния ден депутатите Владислав Панев и Зорница Стратиева са внесли в Народното събрание предложение за план на решение за чуване от Народното събрание на президента на Украйна Володимир Зеленски.

До момента Зеленски е направил обръщения пред парламентите на Япония, Франция, Италия, Израел, Канада, Англия и други страни.

Вносителите са депутати на партия „ Зелено придвижване “, която е част от ПГ на „ Демократична България “. Решението за такова предложение беше взето от Националната конференция на Политическа партия „ Зелено придвижване “ в събота. Председателят Владислав Панев тогава изясни концепцията като мощен знак каква е позицията на България.

„ Вие видяхте, че и в други парламенти се направиха сходни чувания. Аз го окачествявам по-скоро като жест на взаимност. Естествено, че едно такова чуване няма да повлияе на хода на събитията, само че по този метод ще покажем на украинския народ, че ние сме страна, която напълно застава зад тях с желанието си този спор да завърши час по-скоро, тъй като в действителност последствията могат да бъдат колосални “, безапелационен беше Ненков.

На въпрос дали е удачно да бъдат предоставени оръжия на Украйна, депутатът от ГЕРБ-СДС отговори по този начин:

„ Ние сме член на НАТО, не сме обособена конструкция и би трябвало да се съобразим с това, което НАТО като общественост желае да направи като поддръжка. Ние и нашият водач неведнъж декларирахме, че в случай че има такова решение, което се внесе в Народното събрание ще го подкрепим. От ГЕРБ-СДС сме непрекъснати и поредни в нашата позиция “.

Милен Матеев от „ Продължаваме Промяната “ уточни, че първоначално можело да се чуе какви претенции има към страната ни Зеленски.

„ България сега оказва морална и филантропична поддръжка на Украйна “, сподели той, като не изключи спор да дадем въоръжение на украинската страна.

„ Тепърва в границите на Народното събрание това ще бъде разисквано и би трябвало да признаем, че концепцията е забавна. Въпросът е какво българското национално заседание ще каже на господин Зеленски, защото той досега беше изслушван единствено от парламентите на страни, които предоставиха военна помощ на Украйна. България не дава военна помощ на Украйна и ще бъде забавна тематиката на самото чуване на господин Зеленски “. Това съобщи от своя страна Ивайло Мирчев от „ Демократична България “.

На въпрос дали това чуване би било първа стъпка за решение на Народното събрание да се изпрати военна помощ на Украйна, в случай че бъде импортирано от Министерски съвет към предложение на депутатите, той уточни:

„ Тя първата стъпка изобщо я даде президентът, защото към този момент е склонен каски и бронежилетки да бъдат доставени. Надявам се и в ръководещата коалиция, изобщо в Народното събрание от ден на ден политически сили да бъдат подготвени на тази стъпка “.

По отношение на това, че Българска социалистическа партия се афишират изрично срещу тази стъпка, той съобщи:

„ Да, само че въпреки това е доста евентуално България да остане последната страна, член на Европейския съюз и НАТО, която не дава военна помощ на Украйна. Латвия, Естония и Финландия в това число са дали, които са на границата с Русия и може би би трябвало да се замислим за какво това се случва и до каква степен съответна е позицията на България да не дава военна помощ на Украйна “.

На въпрос за какво това се случва, той отговори по този начин:

„ Този въпрос е към всички политически сили и обществото ни, за какво това се случва. Не желая аз да давам отговор. Ние от „ Демократична България “ имаме безусловно безапелационна позиция във връзка с доставките на оръжия за Украйна “.

Попитан дали Българска социалистическа партия са сложили изискване, че в случай че има такова решение, ще скапват обединението, той увери, че няма такова нещо.

На въпрос за какво не го предложат, той уточни:

„ Трябва да има първо единодушие в границите на обединението, с цел да има такова предложение. Предложението е най-лесното да бъде направено, само че би трябвало в съдружен формат първо да има изясненост и съгласие за това какви са идващите стъпки “.

Владислав Панев от своя страна съобщи, че би подкрепил да дадем военна поддръжка на Украйна. Според него преди този момент депутатите би трябвало да са наясно какво желае Зеленски от нас.

„ Трябва да сме наясно какви са главните потребности на Украйна сега “, безапелационен бе националният представител.

„ Предложението на президента Румен Радев да подкрепим Украйна с бронежилетки и каски е положително “, уточни той.

„ България е член на Европейски Съюз и НАТО “, напомни Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. След като Володимир Зеленски е изслушан на съвещанията на Организация на обединените нации, съгласно него няма причина украинският президент да бъде чут и от българските депутати.

„ Ние сме съпричастни с Украйна “, посочи националният представител от Има Такъв Народ.

„ Ако Зеленски изиска военна помощ, решението от наша страна би трябвало да бъде доста добре прецизирано “, счита Балабанов. По думите му страната ни не приготвя вид за доставка на въоръжение.

„ Това е безусловно несериозно и ние считаме, че няма потребност от сходни театрални осъществявания, които така и така всеки ден ги гледаме по всички типове национални малките екрани “, съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

„ Всекидневно всички типове национални медии ни уведомяват за това, което е споделил президента на Украйна “, аргументира се Костадинов и продължи: „ Не виждам с какво едно такова театрално осъществяване ще способства за осведомителната среда, изключително тук в Народното събрание, с изключение на може би в случай че това не усили възможностите на Зеленски да бъде номиниран, в случай че не за Нобелова премия за мир, то най-малко за някакво театрално осъществяване или за „ Оскар “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР