Считам, че институционалната демокрация у нас е в пъти по-добра,

...
Считам, че институционалната демокрация у нас е в пъти по-добра,
Коментари Харесай

Румяна Коларова: От БСП са най-големите антиевропейски говорители

Считам, че институционалната народна власт у нас е в пъти по-добра, в сравнение с е тази в Унгария, да вземем за пример. Освен това и самата радикализация на българските партии не е на толкоз високо равнище, колкото в останалата част от Европа. Това разяснява в студиото на "Още от деня " по Българска национална телевизия политологът доцент Румяна Коларова.

,,Демокрацията постоянно минава през избрани рецесии. Основният проблем е, че антиевропейските партии не вземат участие в общия спор. А и не смятам, че влизането на такива партии в Европейския парламент е нещо неприятно, тъй като те биха могли да заздравят демокрацията. В последна сметка рецесиите укрепват демокрациите, до момента в който властническите режими се срутват при рецесии. Навсякъде има ерозия на демокрацията, само че при нас тя не е толкоз тежка'', уточни Коларова.

,,Алтернативата на настоящето ръководство е обвързана с недемократични практики. Опозицията не е проевропейска, а антиевропейска партия. Най-големите антиевропейски представители са точно от БСП'', разяснява политологът.

,,Българските гласоподаватели не са хора, които се помиряват със статуквото, той не е въздържан или апатичен. Новите партии в България имат по-отворен достъп до партийната система, в сравнение с в другите държави'', сподели още Коларова.

Накрая тя изрази вяра, че 2019 ще бъде година на смяната, тъй като такава е нужна както у нас, по този начин и в Европейски Съюз.

,,Нещата в Европа не са добре, Европа не може да влезе в верния темп. Преди към година Макрон беше надали не знамето на смяната в Европа, а в този момент желаят да го изгонят с камъни. В Германия обстановката също не е по-добра, както и в Швеция, която сякаш е една от най-подредените страни на континента. Има неявяване на водачество и неправилно разбиране на такова'', съобщи другият посетител в студиото – социологът Кънчо Стойчев.

,,Характерът на евроизборите ще бъде подобен, какъвто си го създадем. Трябва да пожелаваме ново ръководство у нас и в Европа. Но считам, че българинът стартира да схваща, че Европа го касае'', сподели Стойчев и също добави, че чака актуалната година да бъде година на смяната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР