Считам, че има едно преекспониране на темата Контрол върху главния

...
Считам, че има едно преекспониране на темата Контрол върху главния
Коментари Харесай

Мария Карагьозова: Твърдението, че главният прокурор е недосегаем е една политическа теза

Считам, че има едно преекспониране на тематиката " Контрол върху основния прокурор “, по-скоро подстрекателство, че той е безотговорен. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Мария Карагьозова, съпредседател на гражданския съвет към Висш съдебен съвет. " Това в действителност е едно погрешно изказване, защото основният прокурор може да бъде разследван от всеки един прокурор в Република България, за което се е произнесъл и Конституционният съд. Главният прокурор може да бъде отхвърлен с гласовете на 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет. Това са съдии, прокурори, има един следовател и един юрист в сегашния състав на Висш съдебен съвет. Така че изказванието, че основният прокурор е недостижим и закрепостен, в действителност е една политическа теза ", добави Карагьозова.  

" Както загатнах, това е един за мен много фиктивен проблем, на който просто е ненужно да се търси решение. Някак си се насилват процесите. Кой стои зад тези напъни стана ясно на 16 март, когато прокуратурата изнесе част от записи, конфискувани при обиск на жилище на обвинено лице. Те бяха обществено оповестени и аз мисля, че там се споделя всичко – кой поръчва и на кого поръчва тази правосъдна промяна ", добави Мария Карагьозова. Според нея изказванията, че българското общество има потребност от правосъдна промяна, тъкмо такава, каквато ни я оферират – " промяна на сегашния основен прокурор с различен, комфортен на техните ползи, и финансовите благодетели са една рискова обществена неистина.  

" Аз по принцип подкрепям духа на писмото и обръщението ", сподели тя във връзка атакуваните законодателни оферти, свързани с ограничение на пълномощията на основния прокурор от няколко Неправителствени организации. Те направиха и обръщение към американския дипломат. В текста се насочва покана за среща сред посланика и представителите на българските неправителствени организации, като се показва, че в последните години у нас се следи наклонност по създаване на обязаност на администрацията на Посолството на Съединени американски щати в България с някои съответни организации, за които в българското общество съществуват подозрения за връзки с олигархични и стопански кръгове. " Видно от нестабилната и съвсем пагубна за политическата система в България конюнктура, те поставят от ден на ден старания за пробутване измежду жителите на Република България на манипулативни, пропагандни изказвания с неистински темперамент, целящи подкопаване престижа на поредност от български институции и държавни органи “, пишат организациите в обръщението си. 

Обръщението към новия дипломат на Съединени американски щати у нас Кенет Мъртън, който се чака да встъпи в служба, беше показано на конференция " Аспекти на правосъдната промяна в България и контакти с гражданското общество “ в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София. Организатор на събитието е Сдружение за самостоятелна правосъдна власт.

 

За уредниците на конференцията Карагьозова сподели, че са неправителствена организация, наречена Сдружение за самостоятелна правосъдна власт и една от 20-те организации на Гражданския съвет към Висш съдебен съвет, които работят в област " Правосъдие “ експертно. " Гражданският съвет към Висш съдебен съвет е най-дълго съществувалата социална конструкция в област " Правосъдие “ в България. Тя работи без спиране към този момент повече от 10 години. Нейни членове, както споделих, все още са 20 професионални магистратски и други организации, като нашата съществена цел е да оказваме експертна помощ както на Висш съдебен съвет, по този начин и на институциите, които предизвикват законодателни промени. Наблюдаваме правоприлагането във всички области от публичен интерес ", добави Мария Карагьозова.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР