Сблъсъци между въоръжени граждани и правителствени сили в провинцията Уараб

...
Сблъсъци между въоръжени граждани и правителствени сили в провинцията Уараб
Коментари Харесай

Сблъсъци в Южен Судан взеха най-малко 127 жертви

Сблъсъци сред въоръжени жители и държавни сили в провинцията Уараб на Южен Судан взеха минимум 127 жертви, оповестява Българска телеграфна агенция. Причината за спора е акция по разоръжаването според спокойно съглашение в страната.

Сред жертвите има 82 цивилни и 45 бойци, по данни на представител на суданската войска. Очаква се броят на починалите да се усили, тъй като към момента се откриват тела. Има и над 150 ранени от двете страни на спора.
Вероятен опит за прелом в Судан Съединени американски щати изпратиха специфичен делегат в африканската страна
Сблъсъците са избухнали в неделя, откакто бойци от южносуданската войска са почнали акция по разоръжаване на жителите в град Тондж и са траяли 2 денонощия.

Операцията е част от мирното съглашение сред президента на Южен Судан Салва Киир и опозиционния водач Риек Мачар. То е било реализирано през февруари след месеци договаряния и се е очаквало да бъде посрещнато със опозиция от цивилните, в случай че държавното управление не обезпечи задоволителна отбрана за тях и техния добитък.
Повече от 100 души са починали при серия от митинги в Судан Властите обаче настояват, че броят на жертвите е към два пъти по-малък
Провеждат се спомагателни следствия и за съответната преживелица, почнала офанзивите. Една от версиите е, че всичко е почнало с убиването на младо момче от боен, откакто то е отказало да смъкна своята забрадка за глава.

Организацията на обединените народи е изпратила мироопазващ патрул, с цел да оцени обстановката, а задачата в страната се стреми да предотврати по-нататъшен спор дружно с локалните управляващи. Организацията приканва въвлечените в конфликтите да оставят оръжията си и да възстановят мира в името на своите общества.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР