Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане

...
Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане
Коментари Харесай

Храната на бъдещето на 3D-принтер

Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане допустимо най-рано след 30 години, счита японският дизайнер и технолог на корпорация „ Дентсу ” Рьосуке Сакаки. Той е създал нова технология за подготвяне на обичайното в Япония суши.

Сакаки признава, че „ отпечатаните ” по неговата технология ястия към този момент отстъпват на обичайното суши и е належащо време, с цел да има изобретението търговски триумф и да бъде стопански преференциално.

Според него, през идващите 5 години отпечатването на храна ще коства скъпо. Предвид темповете, с които се развива техниката и се усилва броят на потребителите на сходни артикули, отпечатаното суши ще стане по-евтино от елементарното, счита Сакаки.

За да се реализиран същите качества като на натуралното суши, евентуално ще са нужни най-малко още 30 години. За да стане вкусно, е нужна вярна текстура, а това е комплициран развой, изяснява изобретателят.

С помощта на съществуващите сега 3D-принтери това е мъчно осъществимо. Необходими са принтери, които печатат на клетъчно и молекулярно равнище.

За момента може да се употребява композиция от растителен желатин като агар-агар и артикули с скотски генезис, с цел да се пресъздадат разнородни усети.

Доскоро надали някой си е представял, че цифровата снимка ще размени лентовата, да не приказваме за изработването на обемни предмети на 3D-принтери. Сакаки взема решение да доразвие този развой и основава кардинално нова идея за разработване на храна.

За отпечатването на елементарна фотография на елементарен принтер е належащо комбиниране на четири съществени цвята – червен, наследник, жълт и черен. За храната, е належащо да бъдат съчетани разнообразни усети – солено, сладко, кисело и горчиво, прецизира дизайнерът.

Ако се употребява технологията на струйния щемпел, мастилото може да бъде сменено със соев сос, саке или оцет и да се съчетае с други артикули, с цел да се програмира смяна на усета.

В касетите на 3D-принтера за суши са включени съставки като желатин, оризово брашно, соева маса, водорасли, подправки, хранителни бои и витамини. С помощта на принтера и ръцете на робот се основават миниатюри в кубични форми, които не могат да бъдат основани от човешка ръка – да вземем за пример суши под формата на древен палат.

За създаването на тази технология Сакаки основава плана „ Open Meals ”, в който вземат участие 20 индивида – дизайнери, технолози, програмисти, учени и бизнесмени.

Планира се тази година в един от заведенията за хранене в Токио да се конфигурира 3D-принтер за разработване на храна. Сега към този момент може да се основава реплика на месо от соева маса и мазнини, както и десерти и сладоледи с красиви форми.

„ Екипът ни се занимава главно с принтери за суши, само че в границите на плана „ Open Meals ” е създадена обща идея, сплотяваща в себе си храненето, технологиите и изкуството. Смятаме по този метод да създадем храната на бъдещето ”, акцентира Сакаки. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР