Създаването на трансформиращи се роботи е предизвикателство за учените(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Робот от течен метал се преобразява като Терминатор


Създаването на трансформиращи се роботи е предизвикателство за учените
(снимка: CC0 Public Domain)

Съвместен екип от американски и китайски учени с ъздаде робот от течен метал, който е кадърен да излезе от клетка с решетка, преобразувайки се от твърдо в течно положение сходно само че фамозния терминатор T-1000.

Въпреки че появяването на течни роботи беше предсказана в паметни филми за мрачното постапокалиптично бъдеще още през предишния век, китайско-американският екип въобще не се тревожи от сходна прогноза – учените сътвориха робот, кадърен да се трансформира от твърдо положение в течно и назад.
още по темата
Учените от няколко института в Китай, взаимно с американски сътрудници от университета Карнеги Мелън, употребяват магнитно дейна материя (т.нар. MPTM), която може да трансформира положението си от твърдо в течно и назад под влияние на магнитно поле.

Роботът е изработен от магнитни микрочастици неодим-желязо-бор, интегрирани в галий – метал, който се топи при съвсем стайна температура от 29,8 градуса по Целзий. Под въздействието на магнитни полета с дадени характерности металът губи формата си и се топи без потребление на специфичен източник на топлота, споделя за нововъведението TechSpot.

Учените оферират няколко разновидността на робота. Единият е дребен робот, кадърен да да се промъкне през решетка. Може да се употребява за снабдяване на медикаменти в човешкото тяло, да помогне за премахване на непознати предмети от тялото и даже да изпълни празен винтов патрон – задоволително е да се разтопи материалът в гнездото на винта и по-късно да се върне в твърдо положение.

Публикуваното от учените видео с прекосяване на железна лего фигура през решетка е ясна отпратка към фамозния терминатор Т-1000.



Освен това учените показват следено придвижване на минидиод с MPTM частици върху печатна платка, последвано от прекосяване на материала в течна фаза на точното място за монтиране на детайла. Това ще разреши дистанционно управление на монтаж на съставни елементи на труднодостъпни места.

В допълнение, тествана е способността на робота да се катери по стени, да преодолява трудности и да се разделя на части за взаимно придвижване на други обекти, преди да бъде съединен още веднъж.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР