Създаването на нови сортове и породи, устойчиви на биотичните и

...
Създаването на нови сортове и породи, устойчиви на биотичните и
Коментари Харесай

Министър Вътев: Създаването на нови сортове и породи е ключово за прехода към устойчиво селскостопанско производство

Създаването на нови сортове и породи, устойчиви на биотичните и абиотичните фактори на околната среда, със непокътната или усъвършенствана работливост е основно за прехода към стабилно селскостопанско произвеждане и гарантиране на продоволствената сигурност. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри конференция на тематика: „ Новите геномни техники - бъдещето на модерното земеделие " в София. Форумът се провежда от Асоциацията на Семенарската Индустрия АСИБ в България в съдействие с Европейската асоциация за семена Euroseeds.

„ Настоящото председателство на Европейската комисия е от Испания. На първото съвещание земеделският министър на Испания разгласи, че за страната е приоритет за тези шест месеца да бъде признато законодателство в Европейски Съюз за новите геномни техники, тъй че тематиката е извънредно настояща ", уточни министърът. Климатичните, екологичните, икономическите и политически провокации, пред които е изправено актуалното селско стопанство, постановат прехода му от интензивно към стабилно произвеждане.

Той акцентира, че в този подтекст, на 5 юли 2023 г,. Европейската комисия показа пакет от законодателни ограничения за стабилно потребление на основни естествени запаси, като един от тях е Проекта на правилник за растения, получени посредством някои нови геномни техники.

В това отношение приносът на новите геномни техники може да е решителен, тъй като тяхната точност и успеваемост за въвеждане на модификации в генома превъзхождат доста стандартната селекция и съществуващото трансгенно инженерство, като в същото време получената селекционна форма, посредством тях в някой случай е идентична на тези, непринудено зараждащи в природата или на продуктите от класическата селекция. За това новите геномни техники към този момент сполучливо се ползват отвън Европейския съюз. Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) включи новите геномни техники в тактиката си за нововъведения, осведоми министърът.

Министър Вътев напомни, че Министерството на земеделието и храните, на 19 септември 2023 година, организира спорен конгрес с всички заинтригувани страни по агохранителната верига за разискване на оферти от Европейската комисия Регламент за новите геномни техники. Заключението от това разискване е, че приложението на научните постижения по никакъв метод не би трябвало да води до компромис с високите стандарти за оценка на риска и сигурност на новите геномни техники, продуктите по повод здравето на хората и животните и влияние върху околната среда и обвързваното с това приложение на правилото на предпазливостта, сподели още министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР