Създаване на регулаторни режими в сектора на ВЕИ, съхранението на

...
Създаване на регулаторни режими в сектора на ВЕИ, съхранението на
Коментари Харесай

Създаване на нови регулаторни режими и правилата на БНЕБ ще бъдат във фокуса на КЕВР

Създаване на регулаторни режими в бранша на ВЕИ, съхранението на сила и геотермалната сила ще са във фокуса на КЕВР. Това изясни ръководителя на Комисията по енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров в по време на чуването в комисията по енергетика към Народното събрание. В отговор на въпрос дали КЕВР работи по Плана за възобновяване и резистентност.

Нови регулаторни режими

„ Комисията за енергийно и водно контролиране към този момент работи по проектите за декрабонизация, включително и по проекта за резистентност (План за възобновяване и устойчивост) “, сподели той и очерта върху какво ще е ориентирана работата на регулаторната комисия.

„ Първо унищожаване на всевъзможни бариери, невключващи ВЕИ в енергийната система. Второ основаване на регулаторен режим за предпазване на електричество. Третия регулаторен режим е основаване, унищожаване на всички бариери за ВЕИ-та от семействата, които да употребяват в жилищата си и да понижат високите цени респективно “, уточни Тодоров. На последващо място той сложи „ основаване на регулаторна рамка за геотермалната сила “.

„ Всички тези неща изискват развиване и ще се позовем на практики в Германия и Турция във връзка с развиването на геотермалната сила. Вероятно на Съединени американски щати и Австралия във връзка с съхранението на сила. Ще излезем със своето предложение “, сподели Тодоров.

Пазар на електрическа енергия на едро

Председателят на КЕВР уточни къде вижда минусите в сегашния пазар на електрическа енергия на едро в България и по какъв начин счита да ги в профил. В частност става въпрос за дълготрайни контракти, основани на принцип, друг от в този момент съществуващия.

„ Българският електроенергиен пазар на едро страда от един недостатък и това е, че цялата сила се търгува на кратковременен пазар „ ден напред “. Истината е, че пазарът не дава отговор на продукта. Продуктът, който се търгува, електрическата енергия, е много по-различен от всички други артикули, които се търгуват на проведени борсови пазари.

Електроенергията няма къде да се съхранява от една страна. Второ, когато я произведеш не може да я задържиш в склада си и да изчакаш по-изгодни търговски условия. Тя би трябвало да се осъществя незабавно, откакто е създадена, или да не се създава незабавно “, уточни Тодоров и разви теорията си.

„ В този аспект имаме разнообразни технологии в България – АЕЦ създава една шеста от количеството непрекъснато. Та не може да понижи своето произвеждане. Ако на следващия ден потреблението и потребностите на пазара „ ден напред “ са два пъти по-малко, приказвам чисто теоретично, в случай че атомната централа продава единствено на „ ден напред “ тя няма да може да се оправи, няма да може да реагира на този пазар и ще би трябвало да е в дисбаанс. Ще създава доста повече в сравнение с е належащо. В този смисъл, задачата на комисията е да сътвори едни артикули, които да разрешават на базови централи като Топлоелектрическа централа, в някаква степен топлофикациите и най-много АЕЦ да вземат участие на пазара с дълготрайни артикули, които от една страна ще им разрешат да имат сигурност във връзка с тяхното произвеждане и неговата реализация, само че въпреки това ще им разрешат да имат сигурност във връзка с разходната им конструкция “, сподели ръководителят на КЕВР.

Той даде образец с Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “, които, в случай че сега може да продадат за идващите шест месеца електрическа енергия на някакъв пазар, ще могат още в този миг да си закупят нужните квоти за въглеродни излъчвания, да си поръчат и купят нужното гориво, тъй че в идващите 6 месеца да имат сигурност, както във връзка с своите разноски, по този начин и във връзка с облагите.

Станислав Тодоров посочи, че към този момент са изпратени сме писма с предложения за хрумвания до всички участници на пазара – производители, търговци, потребители. „ Очакваме техните оферти, които ще разгледаме, ще вземем най-хубавите оферти за пазара на България и ще излезем със свои оферти за промени. Ще се наложат може би дребни промени в Закона за енергетиката и по-големи помени в Правилата за търговия с електрическа сила “, заключи Тодоров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР