Създаване на правна регламентация за приложението на радиофармацевтиците за диагностични

...
Създаване на правна регламентация за приложението на радиофармацевтиците за диагностични
Коментари Харесай

Прецизират приложението на радиофармацевтици в нуклеарната медицина

Създаване на правна наредба за приложението на радиофармацевтиците за диагностични и лечебни цели, както и прецизиране на критериите за оценка на успеваемостта им са главната причина за актуализиране на фармако-терапевтичното управление по ядрена медицина. Това е маркирано в претекстовете на вносителите на план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 12.09.2019 година на Министерство на здравеопазването, оповестен в Портала за публични съвещания strategy.bg.

Причините за създаване на плана са свързани и с отпадането на някои протоколи в региона на гастроентерологията, както и с промени в метаболитната терапия на болковия синдром при костни метастази, се показва още в претекстовете.

В новото фармако-терапевтично управление са допълнени нови индикации за приложение на галиевите и флуорните радиофармацевтици, включени са и нови радиофармацевтици (68Ga FAPI, флуороестроген), поправен е коефициентът за пресмятане на прилаганата интензивност на кг тегло в детските протоколи.

„ Резултатите от използването на фармако-терапевтичното управление са свързани с реализиране на най-важната цел – обезпечаване на пациентите високо качество на лекуване и диагностика посредством използване на единни и обосновани правила, правила и критерии за приложението на радиофармацевтиците за диагностични и лечебни цели в обсега на здравната компетентност „ Нуклеарна медицина “ и единни качествени и количествени индикатори за оценка на успеваемостта “, показват още вносителите.

Проектът е отворен за публично разискване до 24 април т. г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР