Създаване на постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори предлага

...
Създаване на постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори предлага
Коментари Харесай

Постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори предлага КЕВР


Създаване на непрекъснато настоящ орган на балканските енергийни регулатори предлага КЕВР. Неговата задача ще бъде обвързвана с продан на информация, хармонизиране на нормативната база и координиране на стъпки в посока на бъдещо пазарно обединяване. Това заяви пред публицисти във Велико Търново ръководителят на регулаторния орган Иван Иванов, представен от Българска телеграфна агенция.

Идеята е зародила в границите на районна среща, в която вземат участие регулаторите на България, Република Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора по въпроси на газовата съгласуваност в района и вероятностите за обединяване на пазарите за електрическа енергия в Югоизточна Европа.

В обособен тематичен панел участниците в срещата са разгледали развиването на плана IGB за създаване на междусистемната газова връзка " Комотини-Стара Загора " като значима част от Южния газов кулоар, създаващ благоприятни условия за различни направления и снабдители на природен газ за Балканите и Европа.

Според Иван Иванов периодите на създаване се съблюдават и от българска, и от гръцка страна. Очаква се в средата на 2020 година връзката да бъде приключена.

Иванов посочи, че е дейна кореспонденцията сред двата регулатора - КЕВР /България/ и RAE /Гърция/, с цел да се оформи окончателната рамка за осъществяване на връзката и за определянето на нормата за възвръщаемост. Според него диалозите сред двете страни и Европейска комисия са на стадий, който дава съображение да се чака, че в края на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще се направи алегорична първа копка за интерконектора " Комотини-Стара Загора ".

Председателят на КЕВР уточни, че трасето ще е с дължина 180 километра, от които 150 километра ще бъдат на българска територия.

Очаква се в допълнение финансиране от Европейската капиталова банка, а размерът ще бъде въпрос на договаряния, посочи Иванов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР