Създава се Национално координационно звено за овладяване на цените на

...
Създава се Национално координационно звено за овладяване на цените на
Коментари Харесай

Проверки разкриха стотици нарушения и нелоялни търговски практики при хранителните стоки

Създава се Национално координационно звено за преодоляване на цените на питателните артикули. В неговия състав се включват всички, ангажирани в изпълнителната власт, с цел да се овладее рецесията с цените, да индикираме нелоялните търговски практики, както и генерирането на голословни свръхпечалби. Това разгласи транспортният министър Христо Алексиев на брифинг.

„ За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и надзор на избрани хранителни артикули по цялата верига, като се потегли от производител и импорт, до последна цена на съответната комерсиална верига. Ще бъдат съпоставяни с цените на питателните артикули в Западна, Източна, Централна Европа, както и прилежащи страни, с цел да има повече бази за сравнение “, разгласи още той. Съвсем скоро тази информация ще се разгласява в платформа, която се създава – в границите на 10 дни, с цел да е налична до популацията и потребителите, разяснява още Алексиев.

Направени са над 300 взаимни инспекции. КЗП е направила 471 инспекции и са открити 452 нарушавания. БАБХ са направили 333 инспекции и са установени 32 нарушавания. Национална агенция за приходите са направили 340 инспекции и са формирани 71 акта за нарушаване.

„ Налице са редица нелоялни търговски практики, пораждат подозрения и за голословно високи облаги. Ние не разгласяваме война на комерсиалните вериги, нито желаеме да водим такава война “, безапелационен е той. Алексиев посочи, че нямат желание да се намесват на пазара в областта на храните. „ Единственото, което желаеме да създадем, е да защитим ползите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на популацията “, безапелационен е той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР