Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния

...
Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния
Коментари Харесай

Кабинетът одобри механизма за разследване на главния прокурор



Създава се механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

„ Министерският съвет взе решение за утвърждение на промени в Част пета на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където ще се сътвори нова глава с название „ Особени правила за разглеждане на каузи за закононарушение от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или против негов заместител “, уточни Зарков след днешното съвещание на държавното управление.

Механизмът планува углавен арбитър от Върховен касационен съд, от Апелативен или Окръжен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд, да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има нужда от това.

„ Този прокурор ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и ще се дефинира
на инцидентен принцип
от лист, авансово утвърден от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, в случай че е дал преди този момент единодушие за това “, изясни министърът на правораздаването.

По думите му се вкарва и вътрешнопрокурорски надзор над дейностите на този специфичен прокурор. Контролът ще бъде осъществяван от различен углавен арбитър от Върховния съд, който ще извършва длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, само че откакто има към този момент повдигнато обвиняване.

„ Предлага се проверяващи органи в тези случаи да бъдат проверяващи служители на реда, избрани със заповед на министъра на вътрешните работи и проверяващи митнически инспектори, избрани със заповед на министъра на финансите. Делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител, ще са подсъдни, като първа инстанция, на Софийския градски съд, а отводите да се образува досъдебно произвеждане ще подлежат на правосъден надзор на две инстанции “, уточни още Зарков.

Той заяви, че се плануват и ограничения за повишение на отчетността на основния прокурор. „ Със съпътстващи промени в Закона за правосъдната власт се планува намаляването от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), належащо за
предварително освобождение
или краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и болшинството, належащо за избор на ръководителите на двете висши съдилища, само че там ще има и спомагателни условия “, изясни министърът.

С тези ремонти в Наказателно-процесуален кодекс
България дава отговор на рекомендации
по Механизма за съдействие и инспекция, на рекомендации за годишния отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз, на рекомендации на Службата за поддръжка за структурни промени, на рекомендации на Европейската комисия за народна власт посредством право, известна като „ Венецианската комисия “, на голям брой резолюции на Комитета на министрите, уточни Зарков.

С този закон страната ни ще отговори на
над 70 неоправдателни решения,
за които сме били осъждани от Европейския съд за правата на индивида.

„ От през днешния ден на ход са народните представители, защото законопроектът ще бъде импортиран в сходство с по този начин взетото решение “, сподели в умозаключение министърът на правораздаването.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР