Създава се механизъм за прозрачност на инвестициите между България и

...
Създава се механизъм за прозрачност на инвестициите между България и
Коментари Харесай

Лорер договори в Скопие механизъм за прозрачност на инвестициите между България и РС Македония

Създава се механизъм за бистрота на вложенията сред България и Република Северна Македония за всеки един вложител от двете страни при най-малкото подозрение за дискриминация или неравноправно отнасяне от страна на централните управляващи да подава сигнали за проблеми или спънки, които да доближават до най-високо политическо равнище.

Това оповестиха след срещата на работната група по стопанска система, търговия и нововъведения българският министър за нововъведенията и растежа Даниел Лорер и домакинът Фатмир Бесими - министър на финансите на Република Северна Македония, оповестява Българска телеграфна агенция.

Целта на механизма е да бъде обезпечена спокойната работа на всеки вложител.

" Не знаем дали това се случва, само че държим да има бистрота. За да няма спекулации, държим това да оказва се на най-високо политическо равнище ", сподели министър Лорер.

В изказванията си след днешното първо съвещание на работна група двамата министри показаха, че България и Република Северна Македония имат идентични стопански цели, почти идентичен е и заложеният растеж на стопанската система и двете страни би трябвало да си оказват помощ, с цел да ги реализиран дружно. Обявеният през днешния ден механизъм за бистрота на вложенията ще бъде в помощ точно на тези цели.

" Ще има поддръжка и за земеделието и селските региони за възстановяване на стандарта на живот на двете общности и за възстановяване на работния климат в двете страни ", сподели министърът на финансите на Република Северна Македония Фатмир Бесими.

В резултат от днешната среща ще бъдат основани работни групи, които ще работят през идващия месец - за възстановяване средата за вложения (дългови вложения или други финансови инструменти), за земеделие, за стопански стандарти от двете страни на границата, уточни Лорер.

В следобедните часове ще се организира и конгрес с присъединяване на стопанските камари от двете страни, ще бъде подписан и Меморандум сред капиталовите фондове на двете страни.

" Приоритетите за България и Република Северна Македония са много сходни. Искаме организациите и предприемачите да стартират да си сътрудничат, с цел да не бъде това съдействие единствено на равнище държавни управления и министерства ", уточни Лорер.

Следващата среща ще бъде през февруари с съответни ограничения, свързани с инфраструктурата.

Срещата на работната група по стопанска система, търговия и нововъведения в Скопие е първата след основаването на работните групи на взаимното съвещание на двете държавни управления през предходната седмица в София.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР