Създателят в платформата Стража“ Благослав Михайлов написа коментар в социалната

...
Създателят в платформата Стража“ Благослав Михайлов написа коментар в социалната
Коментари Харесай

Благослав Михайлов: НСИ и преброяването нямат нищо общо с избирателните списъци!

Създателят в платформата „ Стража “ Благослав Михайлов написа коментар в обществената мрежа Фейсбук във връзка изказванията на доста българи, че има връзка сред националното броене на популацията, извършено от Националния статистически институт /НСИ/, и изборите . Публикуваме разбора му без редакторска интервенция:

„ Не знам за какво толкоз доста хора не престават да приказват за Национален статистически институт и преброяването в подтекста на изборите. Хора… Национален статистически институт и преброяването нямат нищо общо с изборните описи и доста малко общо с изборите като цяло. Имат общо само с определянето на броя мандати по МИР-ове, само че това въздейства само на вътрешнопартийното систематизиране, в никакъв случай на мандатите, които получават обособените партии, тъй като системата ни е пропорционална!

Нямат нищо общо и с изчисляването на изборната интензивност. Тя се пресмята по отношение на броя жители в изборните описи, които включват всички (живи) български жители в България и чужбина, които имат право на глас. А не по отношение на резултатите от преброяването. Разликата е доста основна, тъй като преброяването мери броя поданици, до момента в който изборните описи съдържат всички жители в България и по света. Двете групи имат доста припокриване, само че не са едно и също и едната не съдържа напълно другата (защото има и поданици, които не са жители, а са чужденци).

Запомнете! Избирателните описи се взимат от ЕСГРАОН (а не от НСИ). Ако не се сещате, това е гишето в общината, където си сменяте адреса. ЕСГРАОН значи „ Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията “. Това е допустимо най-актуалната база данни на всички български жители, без значение дали в страната, или в чужбина. По-акутална база данни на жителите няма на никое място във вселената.

ЕСГРАОН не се обновява по време на преброяването, а се обновява всекидневно. Когато човек се роди, актът за раждане незабавно отива там. Когато човек почине, смъртният акт незабавно отива там. Има ли мъртви души в описите? Неизбежно има някакви мъртви души, просто тъй като сред деня на печатане на изборните описи и деня на изборите, ще починат някакви хора. Все отново през 2021 да вземем за пример са умряли 148 995 души, което прави по 12 416 на месец.

Единственото изключение е, когато български жител почине в чужбина, тогава може гибелта му да бъде отразена с по-голямо забавяне. Доколко това въздейства на изборните резултати… не знам да има съответни доказателства, които да демонстрират, че има изключително въздействие. По-скоро голям брой внушения, които подкопават доверието в изборната ни система.

Също, преброяването по никакъв метод не въздейства на резултатите на изборите на междупартийно равнище. Тоест, всяка партия ще си получи съответния брой мандати, симетричен на броя действителни гласове, които е получила. Единствено може да повлияе на разпределението на мандатите на вътрешнопартийно равнище сред другите МИР-ове. Тоест, от една и съща партия, може един народен представител да влезне с по-малко гласове за сметка на различен народен представител от същата партия, който ще влезне с повече гласове. Това е всичко.

Но запомнете! На национално равнище, партиите постоянно получават брой мандати, симетричен на резултата на изборите!

Последно… изборната интензивност към момента ни е ниска и няма по какъв начин да заобиколим този факт. Всеки, който се пробва да ви изясни друго, явно се стреми да омаловажи обстоятелството, че наличните партии просто не съумяват да завоюват доверието на болшинството от гласоподавателите. Съжалявам, просто това е действителността. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР