Създателят на Стража“ Благослав Михайлов написа коментар в профила си

...
Създателят на Стража“ Благослав Михайлов написа коментар в профила си
Коментари Харесай

Благослав Михайлов: Случаи като „Титаник“ са били и все още са изключително редки

Създателят на „ Стража “ Благослав Михайлов написа коментар в профила си в обществената мрежа Фейсбук за кино лентата „ Титаник “ , който е гледал за следващ път. Той прави един друг разбор на най-голямата морска злополука в историята и за самата лента. Публикуваме коментара му без редакторска интервенция:

„ Гледах Титаник за следващ път (наскоро излезна 3Д ремастеред версия по кината). Това, което всякога не стопира да ме изумява е, че Титаник фактически е бил непотопяем, най-малко доколкото са можели да го създадат по това време. Със сигурност е бил по-непотопяем от всички други съществуващи кораби тогава. И все пак е потопен заради поредност от доста нещастни условия, които просто са се събрали вкупом (те доста от тях се загатват или загатват във кино лентата, което е готино).

Случаи като Титаник са били и към момента са извънредно редки. Даже до през днешния ден той остава един от най-смъртоносните морски произшествия в спокойно време. И то Титаник претърпява доста необикновени вреди. Ако разгледате други образци за смъртоносни морски произшествия, ще забележите една наклонност. Обичайно или транспортират боеприпаси, които са се взривили при конфликт с различен транспортен съд, или са се подпряли на някоя плитчина.

Титаник е бил особено планиран да устои и на двата типа най-често срещани вреди. Бил е заздравен изпод с двойно дъно, тъй че на каквито и скали да се подпре, е нямало да потъне. А 12-те му водустойчиви отделения са правели по този начин, че даже при доста тежък пробив на корпуса при конфликт с различен транспортен съд, е нямало да потъне. Това, за което Титаник не е бил планиран, е странично обърсване с айсберг и голям брой дребни цепнатини по продължението на корпуса. Защото това съвсем в никакъв случай не се е случвало до тогава.

А избавителните лодки… това също е доста забавно, тъй като филмът го показва малко като че ли компанията, с цел да си максимизира облагите, преднамерено е поставила по-малко лодки. Което не е тъкмо по този начин. Корабите тогава в никакъв случай не са имали задоволително избавителни лодки за всичките пасажери, просто тъй като не са им трябвали. При множеството морски произшествия корабите са потъвали задоволително постепенно, че с тези лодки да можеш да пренесеш всички хора до избавителен транспортен съд на няколко курса. Просто в тази ситуация на Титаник, е потопен прекомерно бързо, а избавителният транспортен съд е пристигнал прекомерно късно. Освен това водата е била ледена, което значи, че без лодка… умираш незабавно.

Но пък на мен доста ми харесва по какъв начин филмът показва класовия детайл. Защото фактически в случай че ти си бил мъж от 3-та класа, шансът ти да оцелееш на Титаник е съвсем нулев. Докато в случай че си жена от 1-ва класа, шансът ти е бил съвсем 100%. И тук просто доста се кефя на Джеймс Камерън, че е решил да показа нещастието от загубата на човешки живот като ни покаже по какъв начин мъж от 3-та класа и жена от 1-ва класа се влюбват, като любовта им не може да просъществува, поради всичките тези условия.

Наистина, това супер доста ми харесва като креативно решение. Всички тези хора от трета класа, които са умряли, безусловно на никой не им е пукало за тях. Те даже множеството от тях, като са им събрали телата (на тези с жилетките), просто са ги хвърлили назад в морето, до момента в който телата на богатите, които са намерили, са ги пратили назад на околните им. Но Джеймс Камерън те кара да се замислиш, че някой от тези небогати третокласни пасажери може да е бил любовта на живота на някой различен пътник, за която тя цялостен живот ще си спомня и ще се чуди какво би било, в случай че той беше оживял и беше останал с нея. Това в действителност е гениално.

И последно, като приказваме за креативен решения, Джеймс Камерън с цел да направи кино лентата по-епичен, е трансформирал някои неща. Като да вземем за пример не е показал, че в действителност когато стопира тока на Титаник, хората са се намирали в цялостен мрак. То по тази причина и хората дълго време не са били сигурни дали Титаник се е разцепил на две преди да потъне, тъй като даже очевидците не са могли доста да видят какво се случва.

Просто е било толкоз мрачно, че нищо не се е виждало. В онази нощ е нямало луна.
Представете си ужаса от това. Пълен мрак. Ти си на транспортен съд и потъваш в бездната. Дори не виждаш нищо. Навсякъде е единствено черно. Единствено усещаш бруталния мраз, чуваш писъците на хората и ръмженето на потъващия транспортен съд. Океанът те гълтам и потъваш 3800 метра надолу. Десетилетия по-късно Джеймс Камерън с подводницата намира твоята обувка или палто. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР