Създали сме необходимите технологични възможности за електронна идентификация, заплащане по

...
Създали сме необходимите технологични възможности за електронна идентификация, заплащане по
Коментари Харесай

МЕУ представи пред общините функционалностите на портали и системи за достъп и заплащане на е-услуги

Създали сме нужните софтуерни благоприятни условия за електронна идентификация, възнаграждение по електронен път на отговорности без дължими комисионни и преводни такси, заявяване по длъжностен път на нужните удостоверения посредством , които обшините могат да употребяват, с цел да взаимодействат все по интензивно по електронен път с жителите и бизнеса. Това разгласи Николай Минев, шеф на дирекция „ Системи и съставни елементи на електронното ръководство “ в Министерство на електронното ръководство по време на Годишната среща на локалните управляващи. Предоставяните 188 електронни административни услуги на всички 300 общини и региони към тях са налични на един клик разстояние, централизирано, посредством за достъп до електронни административни услуги на МЕУ. Там жителите ще могат елементарно и бързо да ревизират в действително време за налични отговорности към общините, както и да ги заплащат онлайн, добави Минев.

Николай Минев уточни, че за последните три години, присъединените към Портала администрации са 499, от които 300 общински. От близо 125 000 декларирани е-услуги за интервала 2020-2022 година, 25 000 са към общински администрации. Най-често заявявани общински електронни административни услуги са издаване на уверение за съществуване или липса на отговорности по Закона за локални налози и такси, за данъчна оценка на неподвижен парцел и за незавършено строителство.

По време на срещата, бяха демонстрирани функционалности на Системата за несъмнено електронно връчване, Системата за електронни заплащания, както и опциите на Портала и моето пространство за жителите и бизнеса. Бяха демонстрирани и опциите за създаване на уеб сайтове на общини по общ типов общински образец, основан от МЕУ, по който са построени над 30 уеб страницата и още над 100 са декларирани за създаване. За интервала от 2017 година досега, направените поръчки към регистри през Системата за междурегистров продан на документи на МЕУ са близо 204 милиона. Това значи, че на страната са спестени 204 милиона хартиени листове, акцентира Николай Минев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР