Създаден в лаборатория щам на дрожди оцелява и дори се

...
Създаден в лаборатория щам на дрожди оцелява и дори се
Коментари Харесай

Учените постигнаха нормално размножаване на дрожди с 50% синтетична ДНК

Създаден в лаборатория вариант на дрожди оцелява и даже се развъжда обикновено макар огромния брой изкуствени хромозоми. Основната цел на учените е да основат първите еукариоти с изцяло синтетичен геном. Вече получените и бъдещите резултати ще оказват помощ да се отговори на някои фундаментални въпроси на биолозите.

В предходни проучвания учените към този момент са вкарвали изцяло синтетичен геном за някои вируси и бактерии, само че всички те са прокариоти и имат елементарна генетична конструкция (единични кафези без ядро). След тези триумфи те се заеха да модифицират генома на еукариотите, които включват хората, животните и растенията. Резултатите от проучването на интернационалния екип от учени са оповестени в Nature.

„ Като модифицираме организма, без да пречим на оцеляването му, можем да научим доста за него “, споделя създателят на проучването Джеф Бок от Нюйоркския университет.

Сега създателите оповестяват за основаването на кафези от дрожди, чийто геном е синтезиран на 50% в лабораторията: клетките съдържат 7,5 синтетични хромозоми, като в същото време се разделят и развиват обикновено.

Учените към този момент 15 години се пробват да основат изцяло синтетичен геном на дрожди. Получените междинни резултати са голям крайъгълен камък в тяхната работа.

В дълготраен проект учените чакат, че манипулирането на синтетичните кафези ще разреши те да бъдат употребявани за произвеждане на медикаменти. Това обаче е единствено една от задачите. Засега откривателите се интересуват повече от фундаменталните въпроси за развиването и възпроизводството на клетките, които ще залегнат в основата на актуалното биологично инженерство.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР