Създаден през 1939 г. от Никола Коцев, днес Историческият музей

...
Създаден през 1939 г. от Никола Коцев, днес Историческият музей
Коментари Харесай

Историческият музей в Оряхово навърши 84 години

Създаден през 1939 година от Никола Коцев, през днешния ден Историческият музей в Оряхово има фонд от над 4 500 експоната. Това оповестиха от пресцентъра на общината.
 
Уникални по своя темперамент са статуята " Добрия овчар " и Каменен кръст от ІV век – прелестни мостри на раннохристиянското изкуство. Музеят се обитава в къщата на възрожденския деятел Филип Симидов, заявена за монумент на културата.
 
Уредени за посещаване са три зали. От тях две са с непрекъснати експозиции – " Археология " и " Възраждане ". В третата зала се разполагат краткотрайни изложения на разнообразни тематики.
 
 фотоизложба на Света Петка Търновска фотоизложба на Света Петка Търновска Източник: Община Оряхово
По мотив 84-та годишнина от откриването на Историческия  музей посетители с две изложения са Музей на националните художествени занаяти и приложни изкуства -  град Троян. Посетителите могат да се насладят на " Богатството на Троянската керамика " и фотоизложба на Света Петка Търновска – " Нашата небесна закрилница ".
 
Гости на събитието бяха Христина Цонева, секретар на Община Оряхово и Мартин Харизанов – претендент за депутат от листата на Политическа партия ГЕРБ за област Враца.
 
 Мартин Харизанов (в средата) Мартин Харизанов (в средата) Източник: Община Оряхово
Тематична торта, подарък от община Оряхово получи шефът на Исторически музей – Оряхово – доктор Евгения Найденова, с благодарност  за неуморния труд и професионализъм, с които тя и екипът и се грижат за престижа на музея.
 
 Историческият музей в Оряхово навърши 84 години Историческият музей в Оряхово навърши 84 години Източник: Община Оряхово
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР