Създаден е най-бързият принтер за печат на големи предметиHARP принтерът

...
Създаден е най-бързият принтер за печат на големи предметиHARP принтерът
Коментари Харесай

Американска разработка променя 3D принтирането

Създаден е най-бързият принтер за щемпел на огромни предмети

HARP принтерът печата широкоформатни обекти с висока разграничителна дарба и при висока скорост (снимка: Northwestern University)

Учени от Северозападният университет, Съединени американски щати, сътвориха първообраз на новаторски 3 D принтер, за който настояват, че е най-бързият при щемпел на огромни предмети. Екипът има подготвеност да показа комерсиална версия на устройството в границите на година и половина.

Принтерът се базира на лична технология за високоскоростен щемпел на огромна повърхност (High-area Rapid Printing, HARP). Изобретател на HARP е служителят на университета Чад Миркин, който управлява и екипа за разработка на устройството.

Основният проблем при основаване на бързи и огромни 3D принтери, основани на стереолитография, е високото равнище на обособяване на топлота. В режим на щемпел се прави полимеризация на течна смола, което е съпроводено от мощно нагряване. С повишение на скоростта на щемпел се усилва и скоростта на нагряването – от време на време дотам, че води до заличаване на модела.

Също по този начин скоростта е едва съвместима с точността (високата подробност или разграничителна способност), което значи увеличение на размера работа след печатане, по време на окончателното дотъкмяване на моделите.
още по тематиката
HARP принтерът отстрани всички тези дефекти. Той отпечатва широкоформатни обекти с висока разграничителна дарба и при висока скорост.

Прототипът на 3D принтера има височина 4 метра с тавичка за щемпел от 0,23 кв.м. Скоростта на щемпел е 46 см/час и може да се усили. В взаимозависимост от състава на смолата, принтерът може да печата от твърди до керамични и еластични предмети.

Само за няколко часа HARP принтерът е кадърен да отпечата модел с размерите на човек. Устройството може да отпечатва както огромни обекти, по този начин и доста дребни.

Теоретично, сходен принтер може да ликвидира складовете със ресурси от артикули. HARP принтерите са способни бързо да създават елементи в необятни граници за разнообразни промишлености и за множеството области на човешката активност.

Подробности за създаването са оповестени в списание Science. Тайната на изобретението е, че течната смола, от която се получава моделът посредством облъчване с ултравиолетова светлина, непрестанно се третира с охладител за отклоняване на топлината. След 18 месеца принтерът се чака на пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР