Съзависимостта е психологическо състояние, при което един човек става емоционално

...
Съзависимостта е психологическо състояние, при което един човек става емоционално
Коментари Харесай

Трудно е да преодолеете зависимостта си от другите, но си заслужава

Съзависимостта е психическо положение, при което един човек става прочувствено прилепващ към различен. Това по никакъв метод не е нещо позитивно.

Защо не можеш самичък да вземеш решение? Защо е нужно всичко да бъде под надзор, а когато нещо ти се изплъзне, светът в близост да се срутва? Защо не можеш да бъдеш самичък?

Това са типът въпроси, които задаваме, и фрустрациите, които изпитваме, към съзависими хора.

„ Свободата значи отговорност; ето за какво множеството хора се опасяват от нея. ” – Джордж Бърнард Шоу

Съзависимите хора демонстрират следните черти и държание:

Несигурност

Съзависимите хора живеят за другите, пренебрегвайки себе си. Те разчитат на непознатите решения, хранят се с мнението на всички останали и се самоподценяват.

За съзависимите хора другите са по-важни. Те разсъждават за неща от сорта на „ Какво би направил той на мое място? “, „ Как би постъпил? “. Не са в положение да мислят независимо.

Упражняване на надзор

Както споменахме, съзависимите хора постоянно се нуждаят от някой, който да взема решения, вместо тях. Тъй като не могат да живеят без това, те в действителност стават контролиращи и манипулативни, с цел да държат всички и всичко под собствен надзор. Контролиращите хора не могат да продължат без другия.

Съмнение в себе си

Съзависимите хора не могат да се изправят сами против света или живота. Те изпитват подозрение, че въобще знаят по какъв начин да живеят, без да зависят прочувствено от различен човек.

Тяхната неустановеност и страхове попречват опцията да вземат решения. Сблъскването с живота, без да имат рамо на което да се облегнат, им носи толкоз мощна тревога, че постоянно търсят някого, който да запълни тази потребност.

Как да преодолеем съзависимостта

Какво да би трябвало създадем, в случай че усещаме, че различен човек е центърът на нашия свят, че той е повода за съществуването ни и без него не можем да се оправим с живота?

Можем ли да преодолеем съзависимостта? Отговорът на последния въпрос е: „ Да, можем “.

Първо се запитайте за какво чувствате, че животът ви не е скъп, когато сте сами. Откъде идва тази неспособност да разчитате на себе си?

Потърсете у себе си това, което ви кара да се усещате малоценни. Рефлектирайте и се пробвайте да оспорите това. Вие не струвате по-малко от всяко друго човешко създание.

Като съзависим човек, мислите ви евентуално са цялостни с изречения като: „ не знам “, „ не мога да го направя “, „ той по-добре ще знае по какъв начин да го направя “. Ако тези изречения изплуват на повърхността, противопоставяйте им се.

Никой не знае всичко, никой не може да прави всичко. Но има нещо, което всички можем да вършим: да се учим. Не търсете помощ за всяко малко нещо, не разчитайте на различен човек. Опитайте се да бъдете самостоятелни.

Много условия ни съкрушават, само че това се случва на всички. Хубаво е да знаем по какъв начин да се надигнем, да ги преодолеем сполучливо сами. Самостоятелността е от значително значение. Невинаги можем да разчитаме на поддръжката на другите.

Открийте мощните си страни и ги използвайте.

Работете върху тях, тъй че да се научите да цените себе си и да не зависите от никого.

Търсете причина да бъдете щастливи всеки ден.

Спрете да гледате на другите като на собствен модел. Всеки е неповторим. Направете живота си неповторим.

Бъдете упорити.

Да, мъчно е, само че не е невероятно. Продължавайте напред. Невинаги ще има рамо, на което да се облегнете, само че когато това се случи, ще се срине ли светът върху плещите ви? Не. Вие сте мощни, интелигентни, виновни.

Не е нужно да търсите никой различен.

Нямате потребност от никого, с цел да можете да оцелеете. Живейте живота си, ценете себе си, бъдете неповторими. Не позволявайте животът ви да зависи от никого, с изключение на от вас самите.

Съзависими ли сте? Ако сте, надяваме се, че тези и други препоръки могат да ви бъдат от изгода. Може да е мъчно да преодолеете зависимостта си от другите, само че си заслужава.

Изпитайте свободата да не бъдете подвластни от никого.

Редактор: Станислава Тонева

Инфо: framar.bg

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР