Съюзниците от НАТО ще подпишат протоколите за присъединяване на Финландия

...
Съюзниците от НАТО ще подпишат протоколите за присъединяване на Финландия
Коментари Харесай

НАТО подписва протокола за Швеция и Финландия утре

Съюзниците от НАТО ще подпишат протоколите за присъединение на Финландия и Швеция на следващия ден, 5 юли. Това се показва в публично прессъобщение на Алианса.

" В понеделник, 4 юли 2022 година, централата на НАТО ще бъде хазаин на договаряния за присъединение сред чиновници на НАТО и представители на Финландия и Швеция ", допълват от Алианса на формалния си уеб страница.

Първоначално Турция се опълчи на присъединението на Швеция и Финландия към Алианса поради това, което назовава поддръжка за кюрдските екстремисти и други терористи, както и поради оръжейното ембарго и неизпълнените претенции за екстрадиция. Тя изиска обвързващи обещания и съответни стъпки за унищожаване на ветото.

След няколкочасови договаряния сред водачите на трите страни на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха съглашение Анкара да смъкна ветото си. От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която назовава терористична организация с акронима FETO.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР