Съюзническите отношения между Русия и Беларус се градят не върху

...
Съюзническите отношения между Русия и Беларус се градят не върху
Коментари Харесай

Лукашенко и Путин обсъдиха цената на газа

Съюзническите връзки сред Русия и Беларус се градят не върху желанието на Москва да погълне съседа си, а върху координацията на икономическата политика. Това съобщи в понеделник съветският президент Владимир Путин след договаряния в Минск с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко, заяви ТАСС.
 Снимка 600044
Източник:

На първата среща в Минск от три години, водачите се договориха за главните параметри на доставките на съветски газ за Беларус  и взаимните военни учения.

В договарянията на четири очи Путин и Лукашенко са съгласували, по думите на съветския водач, всички съществени параметри на  ценообразуването в енергетиката ". Президентът на Руската федерация напомни, че Москва доставя нефт и газ на Минск при доста преференциални, преференциални условия.

Беларус, сподели Лукашенко, е удовлетворен от ценообразуването на доставките на газ за идващите три години. Президентите не разкриха детайлности за постигнатите договорености, които ще бъдат оповестени по-късно от държавните управления на двете страни.
 Кремъл отхвърля да се пробва да въвлече Беларус във войната
Кремъл отхвърля да се пробва да въвлече Беларус във войната

Днес съветският президент е на посещаване в Минск

Москва и Минск се договориха да продължат практиката на постоянни военни учения , като по-специално съветски експерти ще образоват екипажите на беларуски самолети, преустроени да носят нуклеарни бойни глави. Путин акцентира, че Съединени американски щати организират сходни учения със своите съдружници от НАТО от десетилетия.

Лукашенко благодари на сътрудника си за доставката на оперативно-тактически и зенитно-ракетни системи " Искандер " и С-400 , които Беларус към този момент е сложил в бойна подготвеност, и акцентира, че републиката не може да се отбрани без помощта на съдружник: " Нека бъдем откровени, можем ли да го създадем сами, без Русия да отбрани своята самостоятелност и суверенитет? Не можем. "

Относно глобите на Запада, Москва и Минск, съгласно Путин, много решително и дейно се опълчват на глобите от вражески настроени страни и координират стъпките за минимизиране на въздействието на тези ограничавания върху техните стопански системи.

Лукашенко се съгласи с тази оценка и означи, че глобите като бумеранг са блъснали мъчително техните основатели, които са отприщили прокси война с Русия в ръцете на украинци до последния украинец ". Той също по този начин разгласи ускорение на решаването на въпроси в такива области като обезпечаване на равни условия за съветските и беларуските предприятия и достъп до публични поръчки.
 Берлин е смутен от визитата на Путин в Минск
Берлин е смутен от визитата на Путин в Минск

Германия се притеснява от включването на Беларус във войната

Русия няма интерес да гълтам никого, това " просто няма смисъл ", сподели Путин. Говоренето за сходни " проекти " на Москва във връзка с Минск е нелепост, опити да се забави интеграционният развой, с цел да не се сблъскват със мощни съперници на международните пазари, смята той.

Лукашенко назова сходни клюки тези на нашите беларуски бегълци от чужбина, които Западът им постанова. В същото време той съобщи: " Русия ще се оправи без нас, само че ние не можем без нея ".

Припомняме, че по-рано днес  Русия отхвърли концепцията, че президентът Владимир Путин е пътувал до Беларус в опит да накара Минск да поеме по-активна роля в спора в Украйна. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че сходни изказвания са " безпочвени " и " глупави ".

Миналата седмица Александър Лукашенко съобщи, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като в същото време увери, че " Беларус в никакъв случай няма да бъде зложелател на Русия ".
 Лукашенко врече Беларус във честност на Русия
Лукашенко врече Беларус във честност на Русия

Беларуският водач увери, че страната му в никакъв случай няма да стане зложелател на Москва

На 10 октомври Александър Лукашенко разгласи началото на образуването на районна формация войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за основаването на групата е взето по време на договарянията с Владимир Путин.

Украинските управляващи предизвестяват от месеци, че Беларус и Русия може да възнамеряват взаимно навлизане през северната граница на Украйна.

В същото време, съгласно представители на украинските управляващи, те не разполагат с разследващи данни, които да демонстрират образуването на група войски, нужна за сходно навлизане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР