Съюзът на съдиите в България изпрати в четвъртък до парламента

...
Съюзът на съдиите в България изпрати в четвъртък до парламента
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите се обяви срещу специалните магистратски заплати

Съюзът на съдиите в България изпрати в четвъртък до Народното събрание остра позиция против измененията в правосъдния закон, които ще доведат до фрапантни разлики в заплащането сред магистратите.

Преди ден съвсем всички партии в Народното събрание утвърдиха в правната комисия на първо четене отпущането на до шест спомагателни заплати годишно за профилираните магистрати. Проектът ще облагодетелства всички спецзвена, призвани да проверяват и съдят представителите на властта.
Все отново по време на дебата ръководещите позволиха промени или даже отпадане на тази корекция. Тя бе вкарана за разглеждане в Народното събрание с претекста, че сега " липсват каквито и да е тласъци за привличане на магистрати и правосъдни чиновници в профилираните юрисдикции ".

" Няма по какъв начин те да бъдат стимулирани да постъпят в правосъдната система поради по-големия размер от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата трудност на производствата ", се споделя в претекстовете към законопроекта. Депутатите считат, че в случай че не дадат повече пари, то има риск профилираните институции безусловно да " блокират ".

Съюзът на съдиите счита, че планът е придвижен " безпричинно скоростно " едвам няколко дни, откакто е бил импортиран в Народното събрание. Това не е дало опция на всички заинтересувани страни, в това число Висшия правосъден съвет, да изразят позицията си по него. " С плана се плануват разнообразни, важащи единствено за магистратите, работещи в тези органи на правосъдната власт, правила за приемане на в допълнение трудово заплащане, което ги прави съдии и прокурори с друг статут от всички останали магистрати ", се споделя в позицията на Съюза на съдиите.

ССБ добавя, че профилираните институции получават " специфичен статут “, при който забележителното завишаване на възнагражденията им по отношение на останалите съдии може да бъде възприето като тяхно облагодетелстване от страна на страната. " Това е един от белезите за извънредност (на тези съдилища) ", добавя организацията.

" Основният аршин, по който тези каузи ще бъдат обсъждани от профилираните съд и прокуратура, е качеството на лицата, против които се води съответното наказателно произвеждане, което, единствено по себе си, не предпоставя по-висока фактическа или правна трудност по отношение на друго наказателно произвеждане за същото по тип закононарушение, подсъдно на общите съдилища “, споделя съдийският съюз.

Организацията е срещу и предлаганите нови правила за командироването на магистрати, които се прави оценка като " сериозна стъпка обратно по отношение на напъните за реформиране на правосъдната система ", положени през последните две години.

ССБ напомня, че с последните промени в закона бяха въведени нови правила за командироването на магистрати. Целта бе да се ограничи потреблението на командироването като метод за кариерно развиване, без да се взе участие в състезания. Най-същественото изменение е отпадането на ограничаването за еднократност на командироването в границите на годината. По този метод на процедура се връща опцията за " постоянно " командироване на магистрати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР