Съюзът на българските художници отбелязва 90 години от рождението на

...
Съюзът на българските художници отбелязва 90 години от рождението на
Коментари Харесай

Изложба търси емоционалната и духовната памет за Светлин Русев

Съюзът на българските художници отбелязва 90 години от рождението на акад. Светлин Русев с галерия, която се открива с вернисаж на 14 юни от 18 до 20 ч. в галерията на ул. " Шипка " 6, зала 1А, и може да се прегледа до 10 юли.
Изложбата продължава една традиция, сложена от самия Светлин Русев, който всекидневно, всяка година на 14 юни - неговата рождена дата, организираше своя галерия. Сега на " Шипка " 6 може да бъде забелязана селекция от представителни творби на художника, благосъстоятелност на общински и градски галерии в България. Изложбата търси прочувствената и духовната памет за Светлин, за неговата огромна, всеобхватна предприемчивост, белязала българската просвета през последните 60 години. Като художник остави голямо по своя еластичен заряд и нравствен размер творчество - огромно, монументално, епично с дълбокия си човечен възторг, показват от СБХ.
Преди 30 години Петър Увалиев, интелектуалец с европейско измерение, написа на Светлин Русев:
Скъпи ми Светлине,
Внушителният строй на картините ти в спокойната изложба " Сладки води " по този начин смутиха уталожения ми изящен компас, че другояче индиферентната му стрелка почна бясно да се люшка сред Източна Европа, където съм роден, и Западна Европа, където ще умра. Не е ли сякаш казано, че Изтокът си е Изток и Западът си е Запад и че те в никакъв случай няма да се съберат? И ето, че по знамение те се сплитат в твоето творчество: самоуверената разсъдъчност на Запада, родена и откърмена от Ренесанса, се съчетава с езотеричната величественост на Източноевропейските икони, за които всички гледки на неодухотворената материя са шифрован полет към най-високия от високите върхове на духа.
                     Петър Увалиев
                     Лондон, 14.10.1993
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР