Сайтът на обществената британска телевизия Би Би Си публикува специална

...
Сайтът на обществената британска телевизия Би Би Си публикува специална
Коментари Харесай

Би Би Си за Банско: Тук има някаква магия! Това ли е новият център за дигиталните номади от цял свят?

Сайтът на публичната английска телевизия Би Би Си разгласява специфична публикация за българския град Банско в секцията си за пътувания TRAVEL. Авторът ѝ Аластър Гил разказва атмосферата в него, която като че ли придвижва в предишни десетилетия, само че и впечатлява с красивата си природа. Темата обаче е друга – по какъв начин Банско се трансформира в новия привлекателен център за цифровите номади от целия свят, като измежду основните функции за това е тази на фестивала Bansko Nomad Fest, който се организира от 2020 година, само че и на общността, която последователно се построява.

Представяме ви превод на цялата публикация:

Пристигайки в Банско за първи път, може да имате чувството, че сте се пренесли в една „ по-обикновена “ ера. Щъркели гнездят на телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълковите дървета в ъглите на улиците, а роми с каруци препускат по пътя, теглени от коне. Над алените покриви и боровите скатове се издигат мраморните върхове на Пирин планина в Югозападна България - надвисвайки над града и неговите ски зони като разперени криле на приклекнал змей.

Снимка: iStock

В един топъл ден това лято повече от 700 бизнесмени и хора със свободни специалности препълват кафенетата на този недодялан град с население от 10 000 души, а езици от иврит до японски изпълват въздуха.

В постройка на централния площад млад немец възхвалява достолепията на четиричасовата работна седмица в претъпкана зала, до момента в който в локалния парк стотици цифрови номади гледат своите връстници да приказват по тематики, вариращи от AI и мрежови тактики до здравни препоръки. Вечерта посетителите на фестивала танцуват и пият в бар навън.

При четвъртото си издание Bansko Nomad Fest се превърща от малко събитие в най-големия в света годишен празник на цифровия номадски живот. Това едноседмично джамборе с десетки излъчени онлайн диалози, групови вечери и действия като празненства с огън и рафтинг, всички те проведени от дребна войска от доброволци.

Снимка: Bansko Nomad Fest

Защо канадец и неговата другарка взеха решение да живеят в България?

Увеличаващият се брой на цифровите номади в Банско е най-видим по време на фестивала, само че това е единствено половината от историята. Според уеб страницата Nomad List градът е „ най-постоянно растящият център за отдалечена работа “ в света през последните пет години. От 2018 година той е повишен с 231% - повече от Варшава, Мадрид и обичания на софтуерните медии Талин.

Това наподобява ненапълно като особеност - изследвания демонстрират, че цифровите номади нормално избират крайбрежните градове като Лисабон и Барселона, островите и плажните дестинации като Мадейра, Канарските острови и Бали. Защо от ден на ден хора се насочват към дребен планински курорт в България?

Началото слага Матиас Цайтлер - немски бизнесмен, който идва в Банско през 2016 година, до момента в който изследва места за основаване на coworking пространство. Той е притеглен от естествената хубост на региона и неговите на практика преимущества - бърз Wi-Fi, налични разноски за живот и ниски налози – единствено 10% персонални и корпоративни, които са измежду най-ниските в Европа.

„ Дойдохме тук през лятото с няколко другари, наехме къща и взехме решение, че това може да е положително място за нас “, споделя Цайтлер. През 2016 година той отворя първото споделено пространство за работа в града, Coworking Bansko се разраства бързо, а през 2020 година започва Bansko Nomad Fest. През 2023 година всичките налични 729 билета за събитието са разпродадени.

Снимка: iStock

Последните статистики демонстрират, че всеки месец Банско приютява повече от 300 души, които работят отдалечено, като през ски сезона хората в града за доста повече. Сутрини на пистите и работни задължения до обяд сигурно е привличащо, Банско обаче обезпечава и повече. След като снегът се стопи, горите, тюркоазените езера и скалистите върхове на близкия народен парк „ Пирин “, който е включен в листата на ЮНЕСКО, оферират обилие от благоприятни условия за отдих навън - от пешеходен туризъм до колоездене и конна езда.

Те възнамеряват да построят още къщи като други музикални принадлежности

“Това, което в действителност отличава Банско, е какъв брой спокойна, отзивчива и гостоприемна е общността тук “, разяснява Камил Поаре, френски маркетинг управител, който идва с колегата си в градчето през 2018 година

„ Всеки си път си припомняме това, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме още веднъж в обществения живот на града “, споделя още той.

Снимка: Bansko Nomad Fest

Многообразието на обществените събития тук е удивително – измежду тях са уроци по салса, проведени вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всеки – без значение дали е цифров бродяга, или не.

„ Когато идват за първи път в Банско, доста от хората споделят: „ О, малко е безшумно. Не съм сигурна, че тук ще имам някакви преживявания. Два-три дни по-късно те към този момент се оплакват, че не могат да излизат повече и им би трябвало отмора “, разяснява Беки Ботджер, която ръководи споделеното работно пространство Altspace.

Снимка: Bansko Nomad Fest

„ Местните поданици на Банско също харесват тази интернационална атмосфера “, споделя заместник-кметът Сашка Вучкова. Според нея възходящият брой на задгранични и смесени фамилии в града, измежду които и украински бежанци, основава мултикултурна атмосфера в учебните заведения.

„ В един клас имаме възпитаници от осем страни. Всички приказват български, някои не толкоз добре – само че те са деца и усвояват езика “, показва още тя.

Нагласите в страната ни са в сходство със междинните за Европейски Съюз

Някои от цифровите номади, които остават за по-дълго в Банско, построяват връзки с локалната общественост. Това прави холандско-колумбийският бизнесмен Хосе Фиало, който ръководи BanskoLab - кафене и културен център, в който децата могат да посещават езикови курсове и просветителни семинари.

Пристигащите в Банско са от десетки националности. Сред тях са крипто търгуващи, лайф коучове и уелнес гурута, на които придвижването на цифровите номади постоянно се подиграва. Но измежду тях са още разработчици, видеооператори, стендъп комици, дизайнери, учители по британски език, актьори, преводачи и даже учени.

Снимка: Bansko Nomad Fest

С увеличаващия се брой на номадите се уголемява и екосистемата в града. Сега там има девет споделени работни пространства, ръководени от четири компании - от пъстрата, обществено насочена Coworking Bansko до индустриалните офис пространства, ръководени от Nestwork, и ваканционната атмосфера в лагера на Four Leaf CloverCoLive.

Nestwork, която неотдавна отворя второ огромно място, е най-новото coworking пространство в Банско. Българските IT експерти Димитър Дурчов и Димитър Вичев се завръщат от чужбина в България, с цел да стартират бизнеса си, откакто виждат нишата за споделените работни пространства. „ Това е приветливо място, в което се чувстваш като вкъщи си, само че и не чак толкоз, с цел да не се разсейваш от работния си развой ”, разяснява Вичев. Според двамата съдружници Банско не примамва единствено задгранични цифрови номади – самите българи също идват в градчето, като напущат столицата София или даже се завръщат от чужбина.

Снимка: iStock

„ От 12-годишен аз живеех със фамилията си в Лондон и си мислех, че в никакъв случай повече няма да пребивавам в България “, споделя Владимир Димитров, който се настанява в Банско преди пет години, откакто схваща, че може да комбинира онлайн работата си с карането на сноуборд и планинското колоездене. „ Освен това разноските ми за живот тук бяха доста по-ниски, тъй че нямаше миг съмнение “, разяснява още той.

Случаят на Димитров илюстрира възходящата наклонност: Някои цифрови номади толкоз доста харесват спокойния метод на живот в Банско, че пускат корени. Имотите са евтини за западните стандарти и макар че цените порастват, те остават налични – апартамент с една спалня коства сред 40 000 и 70 000 евро. (Всеки може да си купи апартамент в България, само че единствено тези с документи за престояване, могат да купуват земя.) Месечният наем също е относително на ниска цена – за жилищата с една спалня са ви нужни от 300 до 500 евро.

Снимка: Bansko Nomad Fest

Според Ели Цонева, локален брокер на парцели, номадите са към 5% от купувачите в Банско, като други задгранични вложители преобладават пазара.

„ 30% % от купувачите посредством нашата организация са българи “, показва тя.

Що се отнася до немския бизнесмен Матиас Цайтлер, той преследва личната си фантазия – желае да трансформира голям хотел, намиращ се в близка гора, и зарязан от комунистическата ера, и да го трансформира в най-хубавото публично жилищно пространство за цифрови номади.

С 200 жилища, многоетажно лоби, плувен басейн, зала и панорамни гледки, Coliving Semkovo ще бъде опция за живеене в общественост.

Coliving Semkovo ще бъде пространство единствено за възрастни. Беки Ботджер обаче вижда, че фамилиите на цифрови номади също се местят в Банско.

„ Мисля, че това ще бъде идващото огромно нещо, изключително с покачването на разноските за живот тук-там като Обединеното кралство и Съединени американски щати “, споделя тя и прибавя, че откакто хората са имали своите прекарвания в Банско, те са склонни да се върнат още веднъж.

„ Тук има някаква магия. Не знам каква е, само че хората не престават да се връщат “, показва предприемачът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР