Сайт с кухи към момента формули и липса на реални

...
Сайт с кухи към момента формули и липса на реални
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

" Сайт с кухи все още формули и липса на действителни дейности за намаляване на цените. " Така някогашният зам.-министър на стопанската система и някогашен началник на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов дефинира уеб страницата за инспекция на цените на храните, който потегли у нас предходната седмица.
" Това е опит да се систематизира информация, която не води нито до повишение, нито до понижаване на цени ", уточни пред БТВ той и напомни, че няма по какъв начин да се стигне до нормативни промени без работещ парламент. " Диалогът, който е извършен доста от дълго време в страни като Франция, Гърция и Испания, докара до застопоряване на цените на съществени хранителни артикули за избран интервал от време. Този разговор го нямаше тук, липсват действителни дейности ", уточни Маргаритов и добави, че няма и съответни реакции.
Сайтът с цените на съществени храни, представян от служебния кабинет като мощно оръжие против повишаването, към този момент е реалност, само че изгодата от него е много противоречива. В платформата няма цени, подадени от търговците, а усреднени стойности, които мъчно може да ориентират потребителите.
Сайтът е с адрес foodprice.bg и е създаден от " Информационно обслужване ". В него има 30 съществени хранителни артикули, 9 типа плодове и зеленчуци и 4 типа първични материали като, да вземем за пример, суровото прясно мляко. Може да се видят междинните цени на тези артикули на вносител, на едро при търговията на борсите в разнообразни региони в страната, както и междинните цени на дребно в комерсиалната мрежа, също и в разнообразни региони на страната. Има опция и да се съпоставя даден артикул със междинната му цена в седем страни от Европейски Съюз.
Служебният кабинет се отхвърли да вкарва таван на надценките на питателните артикули в комерсиалната мрежа поради неналичието на правно съображение. Това стана ясно в петък при представянето на уеб страницата от министъра на стопанската система Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев. След като съвсем месец двамата министри и вицепремиерът Христо Алексиев обясняваха какъв таван да се постави на маржа на търговците - 20, 25 или 10%, и на кои артикули, се разбра, че няма законодателство, което да разреши сходна мярка. 
В същото време работна група изготвяла план на закон за надценките на питателните артикули, който да работи за стеснен интервал от време и да бъде препоръчан на новото Народно заседание. Отделно служебният кабинет работел и върху план на закон за търговията с храни, който също щял да бъде наследен на бъдещите депутати.
Щели да компенсират горивата на търговци в селата 
" Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, в случай че доставят артикули до магазини в ниско обитаеми региони. Тази мярка обаче ще има обществен, а не всеобщ аспект ", съобщи пред Нова телевизия Никола Стоянов.
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР