Съвсем скоро ще бъде сложен край на превъртането на километражите

...
Съвсем скоро ще бъде сложен край на превъртането на километражите
Коментари Харесай

Край на колите с върнати километражи

Съвсем скоро ще бъде комплициран завършек на превъртането на километражите на колите втора ръка. Идеята за въвеждане на ограничения в Европейски Съюз, които да прекратят практиката на автокъщите да връщат обратно пробега на продавани от тях използвани коли, бе призната от Европейска комисия. Самата самодейност пък пристигна от страна на България – тя бе на нашия евродепутат Андрей Новаков.

Така в последна сметка в Европейски Съюз ще проработи програмата O.R.E.L., чиято стойност е 1.25 млн. евро. Срещу тези пари ще бъде построена система, с помощта на която автотърговците няма да могат към този момент да връщат обратно показанията за изминатите километри от колата, оповестява Нова телевизия.

Предложението планува единна осведомителна система, която сплотява данните, събирани по време на годишните механически прегледи на колите. Тя ще разрешава и тяхната обмяна в границите на страните от Европейски Съюз. Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на годишния механически обзор и ще са налични на особено основан за задачата уебсайт. По този метод ще излиза наяве дали има разминаване сред формалните данни и посочените от търговеца на използвани коли. А и всеки покупател ще може да ревизира действително кола на какъв брой километра се пробват да му продадат и дали не го лъжат.

Практиката у нас е извънредно публикувана. По автокъщите постоянно ни убеждават, че ни оферират автомобил на 15 години, който е минал, да вземем за пример, единствено 120 000 км. Обяснението нормално е, че е карана от възрастен човек, който я е употребявал, с цел да кара внуците на учебно заведение и по тази причина пробегът е толкоз дребен. Реално обаче колата може да се окаже и на половин милион километра.

"Тази процедура е извънредно публикувана освен у нас, само че и в чужбина и по тази причина програмата обгръща целия Европейски съюз. Повече от 30% от колите, които се изнасят от Германия, са с превъртян километраж. Смятам, че от другите страни са даже повече. В България несъмнено 80-90% от тези, които се внасят, са с манипулирани показания за изминатия пробег. Това е грабеж от хората”, изясни Новаков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР