Съвсем скоро Сърбия ще разполага с железопътен превоз, отговарящ на

...
Съвсем скоро Сърбия ще разполага с железопътен превоз, отговарящ на
Коментари Харесай

Възходът на сръбските железници. Високоскоростен влак вече се движи с над 200 км в час

Съвсем скоро Сърбия ще разполага с железопътен транспорт, отговарящ на най-високите европейски стандарти. Високоскоростен трен, създаден от немската компания Deutsche Bahn, беше тестван по обновеното жп трасе от Белград до Нови Сад. Влакът е развил 201,5 км в час, оповестяват сръбските медии.

Според известието на немската компания-производител, влакът е достигнал тази скорост без никакви усложнения, свързани с действието и придвижването.
 Сърбия ще реконструира 300 км железопътни линии тази година
Сърбия ще реконструира 300 км железопътни линии тази година

В продължение на към този момент обновените 450 км през 2021 година

Скорост от 200 км в час към този момент беше достигната и от тестов трен на жп сектора сред Стара Пазова и Нова Пазова. Тогава скоростомерът в специфичния локомотив, дошъл от Германия за тестването на бързата железница в Сърбия, още веднъж регистрира оптималната скорост от 201,5 км в час.

Сърбия трансформира модернизирането на своята железница в главен приоритет

Сръбската страна залага от ден на ден на модернизирането на своята жп инфраструктура, като единствено през тази година възнамерява да обнови към 300 км железопътни линии. Миналата година страната към този момент реконструира 450 км.

75-километровата актуализирана линия Белград - Нови Сад би трябвало да е дефинитивно приключена този март - четири години след началото на строителството. Подготвя се и рационализация и реорганизация на още 720 км линии през идващите няколко години.

През последните седем години Сърбия приключи реконструкцията на общо 750 км жп линии, в това число 229 км основни и 592 км районни.

Каква е обстановката у нас?

На фона на остарялата българска железопътна мрежа, страната ни е втора в Европейския съюз по привлечени вложения по европейските фондове за създаване и рационализация на жп инфраструктурата. Единствената страна, която съумява да притегли повече средства е Полша.

Национална компания " Железопътна инфраструктура " е най-големият шеф в страната. Въпреки това положението на българската железопътна инфраструктура продължава да е такова, че придвижването с високоскоростни влакове да наподобява като мираж.

До 2050 година Европейски Съюз е определил, че до 50% от товарите, които сега са по пътищата, би трябвало да бъдат трансферирани върху жп превоза, както и не по-малко от 25% от пътникопотока.
 От София до Бургас с трен за 3.5 часа - по кое време ще е допустимо това?
От София до Бургас с трен за 3.5 часа - по кое време ще е допустимо това?

Пред Money.bg приказва генералният шеф на НКЖИ Красимир Папукчийски
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР