Съвсем скоро по железопътните релси на България можеше да се

...
Съвсем скоро по железопътните релси на България можеше да се
Коментари Харесай

Новите двуетажни китайски влакове за 250 милиона лева, които трябваше да се движат и в България

Съвсем скоро по железопътните релси на България можеше да се движат нови китайски двуетажни влакове. Това научи Money.bg от. Конкурсът от страна на Министерството на превоза и съобщенията за възобновяване на българските железниците е за " доставка на 7 броя двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, с потенциал от най-малко 300 седящи места, поддръжка за период от 15 години и образование на личен състав ". Той е изминал на 8 януари. Предложението на единствения претендент е на стойност 250,2 милиона лв. без Данък добавена стойност.

От Министерство на превоза обаче прекратиха (поне засега) търга. Проблемът е, че единственият претендент, който е подаал оферта, предлага по-дълъг период за доставка от заложения в условията на поръчката. Решението за преустановяване е от през днешния ден, излиза наяве от инспекция в уеб страницата на Регистъра за електронни поръчки.

Високотехнологичните машини на китайската компания China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) развиват до 160 км/ч. Всеки един от влаковете разполага с 345 седящи места.
 Най-големият търг за покупка на нови държавни влакове за над 1 милиард лв. (поне засега) е спрян
Най-големият търг за покупка на нови държавни влакове за над 1 милиард лв. (поне засега) е спрян

Към момента три от четири процедури за нов преносим състав са прекъснати

Кандидатът

От Министерството на превоза и известията поканиха четири претендента за присъединяване в състезанието, три от тях са се отказали. Подадено е единствено едно предложение. Според регистъра на публичните поръчки то е от консорциум 7 DDEMU. Самата оферта е подписана от Vossloh Rolling Stock. Компанията е основана в Киел, Германия, само че в действителност е китайска. През 2020 година CRRC Zhuzhou Locomotive, част от China Railway Rolling Stock Corporation, купи немската Vossloh.

Цената на плановата подръжка на преносимия състав е 8,03 лв. на километър пробег без Данък добавена стойност. Гаранционният период на двуетажните мотриси е 36 месеца. Задъжение на определения реализатор е да образова личен състав, който да може да ръководи модерните влакове.

Към момента обаче към момента не е ясно дали поръчката ще бъде предоставена на единствения кндидат. Комисията за избор на реализатор към момента не е взела решение.
 Снимка 510884
Източник:

Средствата

Средствата за закупуването на нов преносим състав за потребностите на държавните железници идват по Плана за възобновяване и резистентност. Общо плануваните средства са в размер на 2,7 милиарда лв.. С тях би трябвало да се купят още 35 електрически мотрисни влака за дълги дистанции на тойност 1,1 милиарда лв., 20 мотрисни push-pull влака за 1,2 милиарда лв., 18 маневрени батерийни локомотива за 68 милиона лв. и 108 комплекта ETCS бордово съоръжение за модернизиране на ръководството на влаковете.

През декември предходната година от Българските държавни железници подписването на контракт за поддръжка на 15 електрически магистрални локомотива " Смартрон " за период от 9 години. От машините са закупени 10 нови от модерната Siemens X4-E-Lok-D серия 1080 - Smartron, които са на цена от 91,2 милиона лв. без Данък добавена стойност. Те също дават опция за насърчаване на влакова скорост от 160 км/ч.

Няколко дни след подписването на контракта на 14 декември, от БДЖ разясниха за Money.bg, че " със закупуването на новите вагони се обезпечава гарантирането на поддържане на преносимия състав в придвижване, безвредната му употреба и отремонтирането му в къси периоди с утвърден график и обезпечени наличия за потребностите на тяхната поддръжка ".

Междувременно министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков предвижда, че в случай че до 2027 година се случат всички планувани усъвършенствания на железопътната инфраструктура в България, от София до Бургас с трен ще може да се стигне за към три часа и половина.
 София-Бургас за 3,5 часа: Ще доведат ли новите локомотиви на БДЖ за над 90 милиона лв. до по-бързи влакове
София-Бургас за 3,5 часа: Ще доведат ли новите локомотиви на БДЖ за над 90 милиона лв. до по-бързи влакове

Наскоро БДЖ подписа контракт за поддръжка на 15 локомотива " Смартрон “
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР