Съвременното общество е обсебено от даването на етикета умен“ на

...
Съвременното общество е обсебено от даването на етикета умен“ на
Коментари Харесай

Умни са, но не им го казвайте!

Съвременното общество е захласнато от даването на етикета „ интелигентен “ на разнообразни хора. Нещо повече, за множеството от нас е от извънредно значение да бъдем по-умни от останалите(или най-малко да ни одобряват за такива). В резултат на това в света на бизнеса е станало обикновено да хвалите другите, като им казвате какъв брой са умни, без да се замисляте доста върху това дали те в реалност са създали нещо, което заслужава сходен комплимент.

Когато казвате на някой, че е интелигентен, какво тъкмо имате поради? Че е образован и че има обширни знания в дадена област? А може би желаете да кажете, че е проницателен и че може бързо да взима положителни решения?

В последна сметка, потреблението на този етикет като комплимент не споделя нищо за съответното показване на индивида, който по някаква причина е заслужил вашата хвалба. В реалност,  тенденцията да назоваваме хората „ умни “ без да влагаме доста мисъл, може да нанесе дълготрайни вреди върху тяхното самочувствие и убеденост.

Това са няколко аргументи етикетът „ интелигентен “ да бъде по-скоро проблематичен, в сравнение с потребен:

1. Вреди на мотивацията

Според психоложката от Станфорд Карол Дуек, децата, които постоянно са определяни като умни от техните преподаватели в учебно заведение, са по-малко стимулирани и развиват закрепен метод на мислене, което значи, че те одобряват стартират да одобряват за даденост своите просветеност, умения и гении и да считат, че те не могат да бъдат изменени по никакъв метод. ова основава големи проблеми, когато човек е изправен пред нещо, което наподобява, че не е по неговите сили.

От друга страна, хората, които имат метод на мислене, насочен към растежа, имат вяра, че могат да станат по-компетентни можещи, стига да положат нужните старания, споделя Дуек. Интелигентността идва с опита и практиката. Когато имате закрепен метод на мислене, вие сте по-склонни да избягвате провокациите и да не пробвате нови неща, което значи, че не можете да разкриете цялостния си капацитет.

2. Вреди на самочувствието

Когато назоваваме единствено някои хора „ умни “, то това значи ли, че другите не са такива? Означава ли, че те са глупави? Веднъж щом получите етикета „ малоумен “, той може да се трансформира в белег върху целия ви живот, който лимитира вашия капацитет и човешка стойност. Ако сте се проваляли на проби като деца и не сте получавали изключително високи оценки в учебно заведение, този етикет може да се е трансформирал в неразделна част от вашия живот даже в зрелост и във вашата работа.

3. Много постоянно този етикет просто не е верен

Как може да измерите нечия просветеност? Обикновено хората употребяват по този начин наречените IQ проби, само че в последните години те станаха известни със своята некоректни формулировки и неточни заключения. Защо тогава множеството хора считат, че имат нужния потенциал, с цел да преценят кой е интелигентен и кой не? Тези хора в действителност съпоставят умствените качества на даден човек с техните лични и с тези на други познати, като в това време вършат голям брой догатки, които не са подкрепени от никакви обстоятелства. Всичко това не е потребно нито за самите тях, нито за тези хора, които те назовават умни.

4. Използва се като директен път

Етикетът „ интелигентен “ е генеричен комплимент, който в действителност не споделя нищо съответно за другия човек. Хората, които получават този етикет, изпитват кратковременно задоволство и даже възприятие на горделивост, само че в последна сметка те не научават нищо от него. Те не схващат какво в действителност са създали, с цел да заслужат похвалата, и какви са пропуските, върху които би трябвало да концентрират вниманието си, с цел да се показват още по-добре идващият път.

Вместо да употребявате етикета „ интелигентен “, когато желаете да похвалите някой, пробвайте един от следните подходи:

- Бъдете по-конкретни

Ако някой се оправя с нещо извънредно добре, опишете съответните качества и мощните страни, които този човек показва. Може да кажете нещо от рода на: „ Показахте в действителност изобретателно мислене. Досега не бях чувал сходни хрумвания “

- Вместо да набеждавате някой за „ малоумен “, потърсете това, което му липсва

Може би казусът е в метода му на държание. Може би има някакъв проблем в персоналния му живот, който води до по-лошо показване. Бъдете любопитни и не прибягвайте до прибързани изводи и разпределяне на етикети.

Етикетите са авторитетни и остават дълготрайни белези. Интелигентността е единствено един аспект от това, което може да способства за вашия триумф, само че тя не е светият граал, за който я показват в бизнеса.

.....................

Лаура Гарнет за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР