Съвременният потребител очаква мобилната мрежа да е винаги налична и

...
Съвременният потребител очаква мобилната мрежа да е винаги налична и
Коментари Харесай

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Съвременният консуматор чака мобилната мрежа да е постоянно налична и надеждна, да бъде налична на всички места и да обезпечава най-хубавите параметри – от чудесно качество при диалог до минимално времезакъснение. Накратко – той желае всичко във всеки един миг, споделя Спас Велинов, основен шеф „ Технологии “ в Yettel.

Нарастващите упования са свързани и с все по-голямо ползване. През 2023 година от телекома записват невиждан растеж в трафика на мрежата си от 90% по отношение на 2022 година Най-осезаем – повече от два пъти, този растеж е при трафика, генериран от приложения за връзка и обществени медии като TikTok, YouTube, Фейсбук, Instagram, Viber и други

Клиентите ни на мобилни услуги най-често употребяват мрежата, с цел да сърфират в интернет, да прекарват време в обществените мрежи или да гледат Yettel TV през мобилно устройство “, обобщава Велинов.

По данни на оператора, близо година след старта ѝ през април предходната година, през днешния ден интерактивната телевизионна услуга образува над 60% от потреблението на данни при потребителите на закрепен интернет за дома.

На фона на непрекъснато възходящия трафик, за седми следващ път тази година Yettel получи документа за най-хубава мрежа Best in Test. Той се издава от самостоятелната международна организация umlaut, която прави оценка мобилните мрежи по целия свят. В продължение на 24 седмици – от 31 юли 2023 до 14 януари 2024, тя мери мрежите на трите мобилни оператора у нас. Прави над 129 милиона измервания и проучва данни, събрани от действително употребявани услуги от над 15 000 самостоятелни крайни консуматори в страната. Според сравнителния разбор, мрежата, която реализира най-хубав резултат – с общо 926 от 1000 вероятни точки, е тази на Yettel.
 new inner pic
На фотография: Спас Велинов, основен шеф „ Технологии “ в Yettel

За да спечелиш този документ седем следващи пъти, както се случва при нас, приказва за струпване, неизменност и в действителност чудесно качество на мобилните ни услуги през всички тези години. А зад това стои доста положително обмисляне във времето, което ни е водило към този триумф “, разяснява Спас Велинов.

Само през миналата година компанията влага в усъвършенствания на мрежата си на близо 3000 места, като построява десетки нови базови станции. Специален фокус слага върху транспортния съставен елемент на инфраструктурата, развиване на мрежата за достъп с прибавяне на нови базови станции, уголемение на съществуващите и постоянно потребление на най-новата допустима технология – 4G и 5G.

Всичко това изяснява и за какво паралелно с най-хубавия общ резултат, телекомът се класира преди всичко и в четири спомагателни подкатегории – надеждност, покритие, глас и времезакъснение. Това на процедура значи, че съгласно umlaut мрежата на Yettel се потвърждава като най-надеждната, с най-хубаво времезакъснение и най-високо качество на гласа при диалог, а при направените замервания клиентите на телекома не просто са имали покритие, само че в най-голяма част от времето са били обслужвани от 4G или 5G.

По думите на Велинов продължителността и мащабът на разбора са измежду нещата, които вършат метологията на umlaut справедлива и неслучайно, определяна като „ златен стандарт “ в промишлеността. Другото преимущество е, че тя не се концентрира единствено върху един индикатор, а преглежда мрежата в нейната целокупност и комплексност.

Първия документ за най-хубава мобилна мрежа Best in Test телекомът получава през 2019 година Сравнение по отношение на този интервал демонстрира, че общият растеж в трафика през 2023 година по отношение на 2019 година е близо пет пъти, което още веднъж е показателно за непрекъснато възходящото натоварване и ползване на данни.

Това допуска вложения, които да поддържат високото качество. Предполага също и мъдро ръководство на ресурсите, балансиране сред потребителските упования и потребността от надграждане на инфраструктурата “, показва Велинов.

Според него, другото предизвикателство, което не трябва да се подценява, са прогнозите за дефицит на електрическа енергия. „ Ако преди години в един дом е имало по един тв приемник и едно радио, през днешния ден към тях се прибавят голям брой електроуреди и най-малко още няколко електронни устройства, които зареждаме всяка вечер. Създаваме съществено натоварване от позиция на консумация “, споделя той.

На дневен ред към този момент е и AI, който ще ни разреши да усъвършенстваме процеси и разноски, само че ще способства и за още по-голям растеж в потреблението на сила. Това ще ни изправи пред задача от напълно ново естество – да решим какви мощности ще разширяваме и кои ще приоритизираме.

Затова и политиката към декарбонизация и прекосяването към възобновими източници на сила стават все по-ключови. През миналата година Yettel подписа 10-годишен контракт за доставка на зелена сила. В резултат през днешния ден 86% от потреблението на мрежата на телекома се обезпечава от 220 хиляди слънчеви панела, част от най-големия фотоволтаичен парк във Верила планина. По този метод компанията ще икономисва над 33 тона въглеродни излъчвания годишно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР