Съвременният архитектурен облик на Божурище до голяма степен е предопределен

...
Съвременният архитектурен облик на Божурище до голяма степен е предопределен
Коментари Харесай

Интермодален терминал и продължение на метрото в плановете на Божурище

Съвременният архитектурен образ на Божурище значително е съдбоносен от развиването на общината във времето и от възхода на устойчивата икономическа зона " София - Божурище ". В региона има огромни високотехнологични предприятия, които имат удобно въздействие върху стопанската система и развиването на района. Като контрастност, наоколо се намират дребните селца, които са китни, живописни и с разнороден релеф. Там постройките са фамилни, ниски, а наоколо има няколко екоселища и ферми. Гледката от хълмовете над селата е невероятна. Разкриват се големи рапицови и лавандулови полета, над които пърхат хиляди пеперуди. В далечината се виждат огромните предприятията, които обрисуват границата сред столицата и дребното Божурище.

С основния проектант, основния инженер и началника на отдела в общината направихме план за централен градски парк с площад и концертна сцена. Също по този начин, в проекта са включени алеи за разходка и фитнес навън. Реално видяно, ние пишем историята, тъй като в Божурище до момента не е имало център. Идеята ни беше там да внедрим трите признака на общината, споделя Цветинка Димитрова , проектант към община Божурище.

В Божурище има две конни бази, а ездата е доста известна. Това е и един от знаците на общината. Тук се провеждат  европейски надпревари по конен спорт. Другият знак на Божурище е летището, което е първият боен аеропорт в България. В предишното е имало  държавна аеропланна работилница. В центъра посетителите могат да видят самолетчето ДАР-8, което е създадено точно в тази работилница.

Все повече хора се стремят да основават енергийно и водно самостоятелни здания като извършват разнообразни лични водоизточници, а електрическата енергия е с термопомпи. Рециклирането също е приоритет. Издадохме позволение за градеж на много огромен комплекс с къщи за посетители, винарни, трафопостове, павилиони за йога. Къщите са глинени и са с меки органични форми, полувкопани. Пред всяка от къщите е планувано да има водни басейни, които да са моделирани в земното корито. Има и няколко ферми. В една от тях има несъмнено място особено за децата, където те могат да посадят лични растения и след време да наберат плодовете, които са отгледали. Родителите също са доста запалени по тази концепция. След като наберат културите, те ги продават с благотворителна идея. Имаме концепция да създадем и фестивал на кукления спектакъл, споделя Цветинка Димитрова.

Архитектът съобщи, че несъмнено съществува наклонност, хора от София да се преселват да живеят в Божурище:

Тук младите фамилии сбъдват фантазиите си. Хората избират нашата община, тъй като тук е по-спокойно, а въздухът е чист. Разполагаме с задоволително детски градини и учебни заведения.

В момента общината стартира да основава новия Общ организационен проект на Божурище. Той ще включва обособени зони. Ще има пространства за микро предприятия, за по-малки и по-големи жилищни здания.

Не желаеме да бъде „ разбъркано “, както се е строило досега. Предвидили сме връзка Гурмазово - Банкя, с цел да може елементарно да се стигне до прилежащата община. Обмисляме и европейски път към Калотина и към София, с цел да може колите да не минават през ЖП прелеза. Правят се предпроектни изследвания за основаване на интермодален терминал, който ще стига до ЖП прелеза и ще е първият в България. Важен план също е продължението на метрото от Обеля до Божурище и Банкя. Обмисляме и построяването на комплекс с голф игрище, където ще могат да се развиват спортът и развлеченията, разяснява проектант Цветинка Димитрова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР