Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия в областта на

...
Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия в областта на
Коментари Харесай

Брюксел представя общ метод за тестване на качеството на храните в ЕС

Съвместният проучвателен център (JRC) на Европейската комисия в региона на науката и знанието е създал обща методика, която разрешава на националните органи за отбрана на потребителите да тестват и да съпоставят състава и характерностите на хранителни артикули, продавани със сходни опаковки в целия Съюз. Методиката ще бъде показана през днешния ден по време на съвещание на Форума на високо ниво за възстановяване на действието на веригата на доставки на храни.

Тази методика добавя дейностите, оповестени в самодейността на Комисията за нов търговски механизъм за потребителите.

Всички хранителни артикули, продавани в Европейски Съюз, би трябвало да дават отговор на строги правила за сигурност. Националните органи, виновни за сигурността на храните и отбраната на потребителите, би трябвало да подсигуряват, че предлаганите на единния пазар хранителни артикули дават отговор на съответното законодателство на Европейски Съюз.

Методиката за тестване се основава на основни правила като бистрота, сравнимост, сходен асортимент, взимане на проби и тестване на продуктите. Тя ще оказва помощ на националните органи да дефинират дали питателните артикули се оферират на пазара в сходство с правото на Европейски Съюз.

Под координацията на Съвместния проучвателен център лабораториите в редица страни — членки на Европейски Съюз, ще приложат в този момент тази методика в границите на паневропейска акция за тестване за събиране на данни по отношение на обсега на казуса с разликите в качеството, като първите резултати следва да са налице до края на 2018 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР