Съвместните проекти, свързаността и интеграцията във всичките им измерения са

...
Съвместните проекти, свързаността и интеграцията във всичките им измерения са
Коментари Харесай

Президентът Радев: Въвеждането в експлоатация на интерконектора Гърция-България демонстрира нарастващия потенциал на Югоизточна Европа 

Съвместните планове, свързаността и интеграцията във всичките им измерения са ключ към триумфа, съобщи българският държавен глава на церемонията

Междусистемната газова връзка Гърция-България е доста повече от инфраструктурен план – реализацията й е знак на възходящия капацитет на нашия район, на сполучливото съдействие и съгласуваност, допринасящи за стабилно развиване посредством използване на взаимната тактика на Европейския съюз за по-достъпна и сигурна сила. Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България – IGB.

Българският държавен глава е хазаин на събитието, което събра в София ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука. В церемонията участваха министър-председателят Гълъб Донев  и изпълнителните шефове на „ Ай Си Джи Би “ АД Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

В зала 3 на НДК участниците и гостите на събитието видяха видео фрагменти от диспечерския център на IGB, където през днешния ден, в 07.00 часа, беше сложено началото на новата газова година и първия ден на комерсиална употреба на интерконектора.

В изявлението си президентът Радев уточни, че дълго чаканият интерконектор освен е доказателство за покачвания софтуерен потенциал на България и Гърция, само че планът уверено трансформира и европейската енергийна карта. Връзката дава действителен приток на газ по Южния газов кулоар. „ Това основава нови предпоставки за съдействие освен за България, само че и за Румъния, Сърбия, Република Северна Македония и други страни от Централна и Източна Европа “, съобщи Румен Радев и добави, че с предстоящото пускане на терминала за полутечен газ в Александруполис районът ще получи и дълго чакани благоприятни условия за същинска диверсификация. 

Президентът напомни и предлагането на газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия дружно да транспортират спомагателни количества природен газ годишно от Азербайджан за Европейски Съюз, употребявайки газопреносните системи на европейските страни. Това ще бъде опция на скъпото и отнемащо време създаване на нова инфраструктура, съобщи президентът.

„ Успехът на IGB ни дава вяра да погледнем надалеч оттатък газопроводите и електрическите мрежи, които са извънредно нужни, само че не са задоволителни “, уточни президентът, като посочи, че през днешния ден ключът към триумфа се състои в взаимните планове, свързаността и интеграцията във всичките им измерения. Президентът моли за взаимна визия за развиване на района посредством общи доставки на енергийни запаси,  създаване на нови технологии и създаване на енергийни уреди, интеграция на качествата за предпазване на сила, както и за произвеждане на зелен водород. Като позитивен образец за взаимен районен метод Румен Радев уточни терминала край  Александруполис и новата газова централа там. 

Румен Радев посочи, че поради нарушените вериги на доставки и нестабилните цени, породени от енергийните рецесии и съветската война в Украйна, са се трансформирали визиите за взаимност. „ Геополитическата среда се трансформира с бързи темпове и би трябвало да погледнем на нашия район от доста по-широка вероятност “, съобщи Румен Радев. Той акцентира, че поради войната в Украйна единственият благонадежден сухопътен път от Азия и Африка към Европа е от Турция през България и Гърция до Сърбия и Румъния, което постанова да се развие свързаността в района посредством модернизиране на контролно-пропускателни пунктове,  разширение на транспортната, железопътна, цифрова инфраструктура. Президентът открои значимостта на реализацията на Коридор № 8, на мултимодалния коридор  “Sea2sea ”, както и на нуждата от създаване на нови мостове над Дунав.

По думите на Румен Радев неналичието на задоволителна съгласуваност лимитира развиването на района и подкопава европейската сигурност и непоклатимост, изключително по време на рецесии. Президентът съобщи, че недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона не способства за стабилността и просперитета на Европа. „ 11 години откакто покрихме всички механически критерии, ние заслужаваме участие допустимо най-скоро “, уточни Румен Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР