Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между

...
Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между
Коментари Харесай

В Скопие заседава съвместната историческа комисия между България и РС Македония

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред Република Северна Македония и България ще заседава за втори ден през днешния ден в Скопие, оповестиха МИА и Българска телеграфна агенция.

Вчера, откакто дойдоха в македонското Министерство на външните работи, българските историци не пожелаха да дадат изказване и да разкрият детайлности какво ще се разисква на срещата, отбелязва организацията.

На вчерашното съвещание към македонския екип се причисли Димитър Лоровски, историк и професор в Института за национална история, на мястото на Ванчо Георгиев, който предходната година напусна комисията.

На 15 август смесената българо-македонска комисия по исторически въпроси одобри и разгласява рекомендации по отношение на подобряването на учебниците по история за VI клас в Република Северна Македония и V клас в България, както и рекомендации за взаимно удостояване на персони от средновековието – Св.св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил.

Тези рекомендации са признати от Съвместната междуправителствена комисия, основана в сходство със Споразумението за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Северна Македония и Република България.

Съпредседателят на македонския екип в Комисията Драги Георгиев, след оповестяването на рекомендациите, на конференция, отдадена на учебниците, разясни, че задачата е да се трансформират неща, по които има недоумение и които могат да допринесат за нарушение на връзките сред двата народа и двете страни и които могат да провокират напрежение, ненавист измежду младите генерации.

Георгиев оцени, че интервалът XIX и XX век ще бъде един от най-трудните, които Комисията ще разисква и акцентира, че няма да се одобряват непременно решения на историческите неразбирателства, които съществуват сред македонската и българската историография.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР