Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в

...
Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в
Коментари Харесай

Испанските изтребители вече няма да охраняват българското небе

Съвместната задача по усилена защита на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на един месец от Военновъздушните сили на България и на Кралство Испания, приключи сполучливо, се показва на уеб страницата на Министерството на защитата (МО).

Българските и испанските изтребители изпълняваха взаимно задания по защита на въздушното пространство от 14 ноември. Мисията е в осъществяване на ограниченията за гарантиране на сигурността на съдружниците от Алианса и на дилемите в Постоянно настоящия проект за противовъздушна и противоракетна защита в Интегрираната система на НАТО, допълват от МО. 

Това е съвместно носене на дежурство по защита на въздушното ни пространство, не е единствено носене от испанските Военновъздушни сили, съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов на 20 октомври тази година, когато заяви, че испански самолети ще дойдат у нас. 

На публична гала командирът на авиобаза Безмер полковник Милен Димитров изказа признателност за ползотворното съдействие и за самодейностите, които българските и испанските военнослужещи реализираха дружно в Ямбол и авиобазата. " Съвместни задачи като тази са доказателство за оперативната съгласуемост на съюзните военновъздушни сили в границите на Алианса и са триумф за НАТО “, съобщи командирът на 111 ескадрила от испанските Военновъздушни сили майор Франциско Зарза Торес, представен на уеб страницата на МО. Той изрази благодарност към персоналния състав на авиобазата за отличното домакинство.

Мисията на НАТО по " Air Policing "  се реализира под контрола и управлението на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия. Обединеният център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон обезпечава контрола на непрекъснатата денонощна задача. Организацията на Северноатлантическия контракт продължава да обезпечава осъществяването на задания в спокойно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса, се показва още на уеб страницата на Министерството на защитата. 

Първата задача е през 2016 година от 9 септември до 16 септември, осъществена взаимно с Военновъздушни сили на Съединени американски щати, сподели полковник Юрий Луканов в изявление за Българска телеграфна агенция. От 1 юли 2017 до 15 ноември 2017 година бойното дежурство за " Air Policing “ на България е интензивно със сили и средства от Военновъздушните сили на Италия. От 17 февруари до 31 март тази година бойното дежурство за " Air Policing “ на страната ни беше интензивно със сили и средства от Военновъздушни сили на Испания, а от 14 април до 31 май 2022 година - със сили и средства от Военновъздушни сили на Нидерландия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР