Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две

...
Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две
Коментари Харесай

Интимна връзка - след поне 60 дни отношения. НС гледа ударно закона за домашното насилие

" Съвкупност от доброволни, трайни, персонални, интимни, полови връзки сред две лица, без значение дали споделят едно домакинство и чието пораждане, наличие и преустановяване не са обект на правно контролиране от различен закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са връзки с дълготрайност най-малко от 60 дни. "

Такава дефиниция счита да даде Народното събрание във връзка с това какво съставлява " интимна връзка ", която ще бъде вписана в закона против домашното принуждение. С други думи, за интимна връзка ще се смятат връзките сред двама души, които не престават повече от два месеца и имат и съкровен темперамент. 

Днес депутатите се събраха на изключително съвещание, като прекъснаха лятната си почивка, с цел да впишат поправките в закона. Тази извънредност се наложи след бруталния случай с обезобразяването на 18-годишно момиче от Стара Загора, провокирал спонтанни митинги в цялата страна. В момента законът се разгръща върху фамилните връзки и върху лицата, които са във фактическо общуване, само че не и във връзка с единствено интимните сътрудници. Така, националните избраници взеха решение да се захванат незабавно с разширението на кръга от предпазените лица.

Първоначално вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС предложиха вместо " фактическо съпружеско общуване " да се запише " интимна връзка ". Като под " интимна връзка " би трябвало да се схваща " непринуден релативно дълготраен съюз сред две лица, който поражда и съществува като фактическо положение, без да е належащо спазването на правно контролирана процедура и без значение дали лицата споделят едно домакинство, като водещ детайл е строго персоналният темперамент на техните връзки ".

Тази формулиировка обаче бе подложена на рецензии като прекомерно неразбираема и отваряща вратата за злоупотреби, което наложи през днешния ден Надежда Йорданова (ПП-ДБ), която е един от вносителите да предложи нова - фактическото общуване да се резервира, като се добави гореописаната формулировка за интимна връзка и " срокът ", съгласно който се смята, че има такава.

Това, несъмнено, провокира реакция от страна на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН ", които взеха на майтап вносителите на поправката - в по този начин и по този начин " занимателния " спор.

" Опитвате се да дадете формулировка на един неразбираем текст. Оказва се, че трайни връзки ще са 60 дни - кой ще брои тези 60 дни. А ако са минали 30? Ако се насилват за 30 дни, какви последици ще има? - стартира Иван Ченчев от левицата.

" От първата среща или от първия полов контакт стартират да текат 60-те дни? И ще има ли видеорегистратор, който да откри обстоятелството, че има интимни връзки " - поде и Андрей Чорбанов (ИТН).

" Ние сме консервативни, може да предложим 40 дни. Създаваме неизясненост. Да се намерения за ограничаващата заповед " - добави и Любен Дилов-син (ГЕРБ), макар че партията му е измежду вносителите.

" Периодичното вървене в стаята на Пеевски вече 60 дни може да се смята за интимна връзка и Кирил Петков може да подаде една тъжба за домашно принуждение. Отваряме вратите за доноси " - даде своята " милостиня " и Цончо Ганев ( " Възраждане " ).

Българска социалистическа партия и " Възраждане " по всякакъв начин се пробваха да спрат промените, като на лидерката на социалистите Корнелия Нинова още веднъж ѝ се привидяха " джендъри " и Истанбулската спогодба. Подобно на партията на Костадин Костадинов.

" Този закон е първият формален и подмолен метод да се заобиколят Конституцията и Семейният кодекс ", разгласи Нинова, визирайки обстоятелството, че формулировката за " интимна връзка " използва думата " лица " - без да е посочено, че те са от два разнообразни пола (за каквото настояха малко преди този момент от " Възраждане " ).

" По едно време диалогът стана прекомерно " интимно и персонално ". Обществото ни е болно, само че от липса на правдивост. Домашното принуждение е непоносимо, само че е част от по-голям проблем - агресията и насилието - сред деца в учебно заведение, сред съседи и етажната благосъстоятелност, на пътя " - продължи Нинова, с цел да насочи вниманието към... Истанбулската спогодба.

" Някак доста проведено се издигнаха плакати " Искаме Истанбулска спогодба " - съобщи по адрес на спонтанните митинги против домашното принуждение в над 20 града.

" Това, което оферирате, е зов на юридическа неначетеност " - постави точката соцлидерката.

" Само джендъри са ви в главата " - отвърна ѝ задочно Искрен Митев (ПП-ДБ).
Бързата писта
Така в този дух депутатите въпреки всичко пристъпиха към гласоподаване на измененията в закона против домашното принуждение на първо четене, като те бяха подкрепени от ГЕРБ (с един въздържал се), ПП-ДБ и Движение за права и свободи - общо 144 гласа " за ". " Против " бяха 58 народни представители - без изненада - " Възраждане " и Българска социалистическа партия, както и самостоятелният Радостин Василев, а цялата група на Има Такъв Народ се въздържа.

Скандал в залата обаче избухна откакто Надежда Йорданова предложи планът да мине на второ четене още през днешния ден и то непосредствено в зала - с публицистични ремонти, без да е заседавала комисията по правни въпроси, какъвто е каналният ред. 

След спор и четене на текстовете от правилника, предедателстващата Росица Кирова даде отмора.

Очаквайте детайлности
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР