Savini Gelato е в центъра на София и е място,

...
Savini Gelato е в центъра на София и е място,
Коментари Харесай

Savini Gelato

Savini Gelato е в центъра на София и е място, където имат нещо, от което се нуждае всяко горещо лято - сладолед. Но не кой да е, а занаятчийски.

Вътре може да ни посрещне Савина Николова - индивидът, който стои зад концепцията, реализацията и всички предписания и усети на сладоледите; само че може и да не тя. Не поради нещо друго, а просто тъй като напълно неотдавна - откакто завърши присъединяване си в тазгодишния четвърти MasterChef и отвори тази своя втора джелатерия, Савина роди.

" Savini Gelato е напълно авторски план, посредством който имам опция да се разпростра оптимално и да върша това, в което имам вяра ", стартира Савина и незабавно с думи затвърждава казаното преди малко.

Проектът

Когато дружно със брачна половинка си вземат решение да открият джелатерия, компликациите ги срещат съвсем на всяка крачка. Само ще вмъкнем, че по това време Савина е някъде в средата на бременността си.

Постоянно срещат недоверието на хората. " Повечето ни споделяха, че ще банкрутираме и че сме луди. Не желаеха дори да ни дадат помещение чартърен, тъй като сладоледът бил сезонен бизнес и зимата сме щели да напуснем. "

 Снимка 362931

Но още през цялото време те знаят, къде желаят да отворят джелатерията си - в региона на улица " Оборище ". Намират мястото тъкмо против Къщата с ягодите на улица " Сан Стефано ". " Беше обич от пръв взор. "

Първоначално Savini Gelato е трябвало да наподобява напълно друго от това, което сега. Но нещата не се получават и двамата съпрузи вършат всичко сами.

" Може би по този начин трябваше да стане ", споделя Савина и прибавя: " Много градски планове се унифицират и стават безлични, не искахме това да се получи и при нас. Идеята ни беше да създадем място, което е доста минимал, тъй като самите ние имаме вяра в минимализма като метод на живот. "

В дизайна те следват същата линия, както и в правенето на сладолед - единствено най-необходимите съставки.

Как се прави занаятчийски сладолед

Според Савина определението " занаятчийски " се отнася до състава и до метода на подготвяне.

" Много хора считат, че с цел да бъде един сладолед занаятчийски, е задоволително да бъде създаден на място. Но това не го прави подобен. Има и други, които имат вяра, че щом е занаятчийски, би трябвало да се прави напълно на ръце. Това би означавало да не се употребява машина, а да се бие на ръце и да се замразява с лед - нещо изцяло несъответстващо за XXI век... "

 Снимка 362930

Сладоледът на Savini Gelato

По принцип, при занаятчийското произвеждане на сладолед не се употребяват подготвени бази и ароматизиращи пасти. В Savini Gelato се работи се с био мляко, с животинска прясна сметана, с яйца, с пресни плодове. " За мен персонално се изключват и всевъзможни емулгатори и стабилизатори ", споделя Савина.

" Приготвяме сладоледа по метода, по който са го правели старите италиански майстори. Не вършим взаимни отстъпки със суровините, огромна част от които внасяме, просто тъй като не се намират на нашия пазар. "

Често самите снабдители им споделят: " Ама за какво взимате артикул Х? Никой няма да разбере дали е био, или не... " Но не е в това въпросът, тъй като " ние го знаем ", и това трансформира напълно нещата за Савина.

Млякото идва от български ферми. Етеричните масла са от Германия, животинската сметана от Франция. Тръстикова захар и бурбонската ванилия внасят чак от остров Мавриций. А бадемът, шамфъстъкът и лешникът са от фамилно стопанство в Сицилия.

Вкусовете

 Снимка 362933



За тях Савина се въодушевява от разнообразни пътувания, книги, филми. Крайната цел е да сътвори нещо друго.

През лятото тя персонално се изкушава най-вече от бадема от сицилианската провинция Авола и от сорбето от кайсия. Когато е по-хладно пък избира белгийски шоколад и сладкарски крем.

" Не можем да бъдем разбрани от всички. Често получаваме отрицателни мнения по отношение на смели комбинации и провокативни усети, само че в това няма неприятно - тук сме, с цел да възпитаваме и усет. "

Savini Gelato е на ул. " Сан Стефано " 9.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР