Съветвам г-н Петков да обясни успехът в Македония“ на българите

...
Съветвам г-н Петков да обясни успехът в Македония“ на българите
Коментари Харесай

Маноил Манев пред Tribune.bg: Бъдещите „творчески планове“ на Радев трябва да притесняват управляващото мнозинство

Съветвам господин Петков да изясни „ триумфът в Македония “ на българите там, на историците в България и на българското общество като цяло, съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС
Интервю на Tribune.bg с народния представител от ГЕРБ-СДС Маноил Манев за поръчките, които насочи през вчерашния ден към българското общество Румен Радев, визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония и резултатът от нея, както и неналичието на законодателна самодейност досега от страна на ръководещата коалиция.



Г-н Манев, какви послания чухме през вчерашния ден от президента Румен Радев, откакто с Илияна Йотова поставиха клетва за втория президентски мандат?

Ако би трябвало да бъда къс, никакви послания не чухме. Чухме прословутите му нападки, свързани постоянно с обслужване на две неща – неговото персонално его и за жалост щенията му за в бъдеще време какви „ креативен проекти “ си е построил. Сега обаче, в случай че влезем в сериозния коментар, от тези бъдещи „ креативен проекти “ на президента би трябвало да се тормози новото парламентарно болшинство или ръководеща коалиция, тъй като съдейки по цялостното държание на Радев, проблемите с „ изчегъртването “ са на тези, които в този момент ръководят. Негови анализатори, които обичат да разясняват неговите визии за политиката, настояват, че той би трябвало да има оперативни благоприятни условия да командва, което се вижда и от обръщението му през вчерашния ден и от доста други неща. А това минава през противостоене на ръководещите. Така че, да забележим какво ще се случи.



В този ред на мисли Румен Радев през вчерашния ден подчертава в речта си върху това, че са нужни конституционни промени и също по този начин съобщи, че ще подкрепя държавното управление, само че ще бъде сериозен както към законодателната, по този начин и към изпълнителната власт, по какъв начин бихте коментирали?

Това споделям, бъдещите „ креативен проекти “ на президента са свързани с големи проблеми за ръководещото болшинство. Това е реалност. Дали го виждат и дали го усещат новите ръководещи, е тяхна работа.

Какво смятате за визитата на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония? Знаете през вчерашния ден той съобщи, че е реализиран огромен триумф.

Съветвам господин Петков да изясни на българите в Северна Македония, на историците в България, на българското общество като цяло, дали думи като „ фашизъм “, признаването, че някакъв тип фашизъм в миналото е бил обвързван с България, са някакви триумфи. Това да го изясни на тях. Г-н министър председателят не може да се излекува към момента от това, че приказва не на предизборни събрания, а приказва като министър-председател на България и като подобен, всяка негова дума има непосредствено въздействие върху позицията на страната ни във външнополитически и вътрешнополитически проект. Свършиха времената на общите приказки. Така че, триумфът в Македония дано да се опита да го изясни на българското общество, на българските историци, на българите в РСМ. Не ми се приказва за нещата, които чух - териториални искания от Македония към България нямало да има, аероплан щял да лети, това са смешни неща!



Критиката на ГЕРБ-СДС е липс ата на законодателна интензивност от страна на ръководещото болшинство, а те от своя страна се оправдават, че прекомерно малко време е минало от началото на мандата им. Какво е мнението Ви по този въпрос?

Нали има разбори, щом има разбори всичко ще е наред! Това доста ми наподобява на онази българска фраза „ Татко ще ми купи колело, но различен път “ от кино лентата „ Куче в чекмедже “. Но това време свършва. Хората живеят в доста сложна обстановка, всички. Ток, газ, инфлация – това с разбори няма да стане!

Вие като съпротива какви дейности ще предприемете, с цел да тръгнат процесите в страната в позитивна посока, имайки поради актуалните рецесии и задънената улица, в която страната се намира?

Изключително значимо е да отбележим, че ние като съпротива вършим това, което би трябвало да прави опозицията. Ще внасяме наши законопроекти, ще демонстрираме слаби места, ще имаме нашата законодателна самодейност, само че е време да стане ясно – кой носи отговорността. Опозицията не може и не би трябвало да носи отговорност за това, което прави държавното управление. Не поради друго, а тъй като в действителност, когато държавното управление не желае да чува опозицията, то би трябвало да си понесе отговорността. Само че, това излиза наяве, когато извършваш дейности. Когато правиш разбори, няма по какъв начин да стане ясно!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР